booking, booking.com, szállás

Illusztráció.

Íme a számok! Ennyi magyar vállalkozásnak tartozik a szállásfoglaló portál!

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) jogsegélyszolgálattal segíti meg a vállalkozásokat, valamint egyeztetést kezdeményez az érintett hatóságokkal, mert a Booking.com szállásfoglaló oldal jelenleg mintegy 2290 vállalkozásnak tartozik.A közleményéből az látszik, igencsak sok vállalkozónak tartozik a Booking. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) tegnap számolt be arról, hogy a MTÜ által augusztus 4-én indított felmérésből az látszik, a válaszadók 26 százalékának már több mint 1 millió forinttal tartozik a cég. Eddig összesen 6000 válaszadó töltötte ki a kérdőívet, az ő visszajelzésük alapján csaknem minden második szolgáltatót érinti a fennakadás.

A válaszok alapján minden második szállásadó már több mint egy hónapja tapasztal különféle problémákat az oldalon, az érintettek 80 százaléka pedig még mindig nem kapta meg a Bookingtól az elmúlt hetek szállásdíjait. Ezen felül a kitöltők 34 százaléka állítja, a rendszer szerint tartozásuk van a szállásközvetítő oldal felé.

Ez is tetszhet: Ezt a 4 dolgot keresik a hazai utazók

Az online szállásfoglaló felület bár előzetesen tájékoztatta a vállalkozásokat, hogy pénzügyi rendszerük karbantartása miatt várhatóan késni fognak a kifizetések, azok még több szállásadó számlájára még most sem érkeztek meg. A közlemény szerint július 27. után már vissza kellett volna állnia a rendnek, ennek ellenére jelenleg a kifizetések mellett az ügyfélszolgálat is akadozik.

A válaszadók arról is beszámoltak, mennyi pénzzel tartozik nekik a cég. Nekik mindössze 5 százalékuk az, akinek 100 ezer forint alatti összeg hiányzik a bankszámlájáról. 28 százalékuk 500 ezer és 1 millió forint közötti összeget,

26 százalékuk pedig 1 millió forint feletti összeget vár még a Bookingtól.

A kitöltők mindössze 15 százaléka volt annyira szerencsés, hogy jelentős csúszással ugyan, de megkapta a szállásdíj értékét.

Érdekes lehet számodra: Van település, ahol a tavalyinál is jobban pörög a turizmus

Felháborító és elfogadhatatlan, hogy egy olyan ágazatban, amelyben az értékesítés mára nagyrészt az online térben zajlik, az egyik meghatározó multinacionális szereplője épp a kisvállalkozókkal szemben próbálja érvényesíteni erőfölényét, és ezzel családok ezreinek megélhetését veszélyezteti. Ráadásul teszi ezt éppen a főszezonban.

- nyilatkozta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatóságának elnöke.

Az MTÜ emiatt jogsegélyszolgáltatással segíti meg a bajba jutott vállalkozásokat, ezen felül pedig már a hatóságokkal is felvették a kapcsolatot. A kormány továbbá már ezt megelőzően felszólította az online platformot, hatósági vizsgálatot követelve.

A Booking továbbra is a karbantartási munkálatokkal és technikai nehézségekkel indokolja a késedelmet.

Forrás: NTAK, HVG

Ne hagyd ki!