Hawaii leállítaná a légiközlekedést, annyi a turista

A turistákért folytatott verseny közepette Michael Victorino érdekes kéréssel kereste meg a nagyobb légitársaságokat. Maui polgármestere szeretné, ha átmenetileg egyetlen járatot sem indítanának Hawaii-ra.


Az elmúlt hetekben a Hawaii-ra tartó turisták száma sokszor meghaladta a 2019-es szinteket. Július 1-je és július 5-e között például 170 ezernél is több turista utazott a Hawaii-szigetekre. Alapvetően ez nem is lenne probléma, viszont a turisztikai szektor még egyáltalán nem készült fel ekkora forgalomra. A szállodák és a vendéglátóhelyek munkaerő-hiánnyal küzdenek. A helyi lakosok attól tartanak, hogy az óriási áradat miatt újabb koronavírus gócpont alakulhat ki a szigeten. Ráadásul a repülőterek is alig győzik biztonságosan koordinálni a beérkező gépeket.

Ha nincs ló, jó a …

A Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigetének polgármestere szerint a turisták nem a gyönyörű táj miatt érkeznek a szigetre, hanem azért, mert egyszerűen nincs más választásuk. A legtöbb ország még mindig szigorú szabályokhoz köti a turisták beutazását, akik jobb híján Hawaii mellett teszik le a voksukat. Nem mintha olyan szörnyű hely lenne.

Victorino hozzátette, hogy rengeteg turista elvesztette a józan eszét. Olyan területekre mennek be, ahova nem szabad. Magyarul életveszélyes helyekre Ezeket a turistákat sokszor a hatóságoknak kell kimenekíteniük, ami plusz terhelést jelent az amúgy is kimerült szakembereknek.

Mindezek tetejében a bérautókban is hiány ütötte fel a fejét. Mivel nincs elegendő bérelhető autó a szigeteken, így a turisták minibuszokat és kisteherautókat kölcsönöznek ki. Sajnos azonban a nyaralók annyira leürítették a kölcsönzőket, hogy a helyi lakosok nehézségekbe ütköztek a mindennapi feladataik ellátásában.

A polgármester elmondta, hogy nincs felhatalmazása a légi forgalom korlátozására, de szeretné, ha a légitársaságok együttműködőek lennének, és átmenetileg szüneteltetnék a szigetországra szervezett járataikat.

The Conversation

Ne hagyd ki!