Özönlenek a vendégek a magyarországi vendéglátóhelyekre húsvétkor
Fotó: Shutterstock

Dörzsölhetik a tenyerüket a húsvétra készülő vendéglátósok

A tavaly húsvétitól 11 százalékkal több, mintegy 410 ezer vendégéjszakára szólnak a foglalások a magyarországi szálláshelyeken a közelgő ünnepi időszakra. Többségében két éjszakára, nagypéntekre és nagyszombatra foglaltak szobát a vendégek.


Pörög a húsvéti turizmus

Az egy évvel korábbitól 30 százalékkal több szállásfoglalás érkezett külföldről, valamint 7 százalékkal nagyobb számú belföldről a magyarországi szálláshelyekre az idei húsvéti időszakra. Így a hét elejéig 410 ezer vendégéjszaka-foglalást számot az ünnepnapokra a Magyar Turisztikai Ügynökség, ami 11 százalékkal magasabb érték, mint tavaly ugyanekkor.

Ezen foglalások 38 százaléka érkezett a fővárosba, 62 százaléka pedig vidékre. A budapesti előfoglalások 72 százalékát külföldiek adják, viszont vidéken belföldiektől származik a szálláshelyfoglalások háromnegyede.

Magyarország az egyik legnagyobb forgalomnövekedést tudta felmutatni januárban Európában az előző januárhoz képest. A húsvéti adatok is ezt erősítik, a szálláshelyeken országszerte a tavalyinál is erőteljesebb forgalom várható, és ebben idén már a külföldi vendégekre is fokozott mértékben számíthat az ágazat

- idézi Horváth Pétert, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatóját a VG.

A magyarok leginkább a Balatont és a Mátra-Bükk térségét célozták meg a húsvéti időszakban, valamint a fővárost és a fürdővárosokat. A nagy arányban Izraelből, Németországból és Spanyolországból érkező külföldiek között Budapest a legnépszerűbb, azonban a cseh és a szlovák turisták inkább a vidéki Magyarországon töltik a hétvégét.

Optimisták a magyar utazási irodák

Idén külföldön is többet üdülhetnek a magyarok. Tavaly kiemelkedő drágulással kellett szembenézniük a kiutazóknak, azonban a szakemberek szerint az áremelkedés szempontjából kisebb meglepetéseket tartogat 2023.

Az infláció és az üzemanyagárak emelkedésének hatását a tavalyi év második felében már erősen érezték a turisztikai piacon is, ahol átlagosan 15-20 százalékos, vagy helyenként ezt meghaladó áremelkedések voltak jellemzők. Most azonban a tavalyi év második feléhez, különösen a negyedik negyedévhez képest egyelőre nem tapasztalnak nagyobb emelkedést a piaci szereplők. Még nagyon az év elején vagyunk, de ha nem történnek további kedvezőtlen, az utazások árát befolyásoló változások, bízunk benne, hogy a tavalyihoz viszonyított idei áremelkedések nem haladják meg a 10 százalékot

- nyilatkozta Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) a szóvivője néhány hete.

Hasonló a helyzet azoknál a turisztikai csomagoknál is, amelyek repülőgépes utakat tartalmaznak. A drágulás javán túl lehet a piac, hiszen a repülőjegyek díja 25-30 százalékot emelkedett tavaly.


The Conversation

Ne hagyd ki!