Azonban már nem a japán a világ legerősebb útlevele
Fotó: Shutterstock

Igen erős a magyar útlevél, itt áll a világrangsorban

Éveken keresztül a japánt tartották a világ útlevelei közül a legerősebbnek. Azonban idén csak a harmadik helyen végzett. Viszont továbbra is stabil a magyar utazási dokumentum helyezése.


A világ egyik legerősebb útlevele a magyar

A japán útlevél öt éven keresztül számított a legerősebbnek a londoni migrációkutató Henley & Partners kimutatásai alapján. Azonban idén a harmadik kategóriába csúszott vissza. Az első helyet a szingapúri utazási dokumentum szerezte meg a Bloomberg szerint.

Évről évre az alapján állítja fel a listáját a migrációkutató, hogy hány országba biztosítanak vízummentes belépést a különböző útlevelek. A szingapúri 192-es darabszámmal szerezte meg idén az első helyet. Egyedüliként az ázsiai ország dokumentuma szerepel a legelső kategóriában. A másodikban 190-es értékkel bekerült a német, az olasz és a spanyol okmány, a harmadikba pedig 189-es számmal az osztrák, a finn, a francia, a japán, a luxembourgi, a dél-koreai és a svéd. 188-cal a negyedik helyezett Dánia, Írország, Hollandia és az Egyesült Királyság.

A magyar útlevél az igen előkelő hatodik kalapba került, mivel 186 országba biztosít vízummentes belépést. Ebben a kategóriában szerepel példádul Ausztrália és Lengyelország is.

A HVG megjegyzi az 5,6 milliós Szingapúrban évente 23 100 külföldi kaphat állampolgárságot. Korábban vagyon alapján is lehetett állampolgársághoz jutni az ázsiai országban, azonban ezt a lehetőséget idén eltörölték.

Ezért kapkodnak az amerikaiak az európai útlevelekért

Egyébként jelentősen emelkedett az európai útlevelet igénylő amerikaiak száma tavaly. Például ír papírokat kétszer annyian igényeltek (összesen 3284-en) 2022 első félévében 2021 azonos időszakához képest, de megugrott az olasz és német állampolgárságért folyamodók száma is.

Akad, aki a munkavégzés helyszínére vonatkozó, a korábbinál nyitottabb lehetőségeket szeretné kihasználni. Másoknak a világjárvány világított rá a több útlevél birtoklásában rejlő előnyökre, hiszen a pandémia alatt is be tudtak lépni az adott országba. Az üzletemberek pedig gyakran gazdasági megfontolásból döntenek a kettős állampolgárság mellett, hiszen így könnyebben hozzáférnek az európai piacokhoz.

Az amerikaiak 40 százaléka lehet jogosult valamilyen európai állampolgárságra. Például Írország állampolgárságot biztosít a második, harmadik és negyedik generációs ír-amerikaiaknak is, ha megfelelnek néhány kritériumoknak. Olaszország pedig elismeri az 1861-ig visszanyúló családi kötelékeket.

Azonban nincs arról szó, hogy az amerikaiak tömegével költöznének Európába.

Aranyélet aranyútlevéllel?

Néhány országban üzletág épül az állampolgárság „értékesítésére”. Például osztrák papírokhoz úgy is hozzá lehetett jutni tavaly, ha valaki nagyjából 9,5 millió dollárt, vagyis körülbelül 4 milliárd forintot beruházott az ország gazdaságába.

Ennél sokkal olcsóbban kínált állampolgárságot Európában Montenegró, ahol 450 ezer dolláros befektetés (190 millió forint) elégséges volt a papírok megszerzéséhez.

Észak-Macedóniában pedig ettől is olcsóbb volt. Ott az állam magánbefektetési alapjába vártak el 200 ezer eurós (83 millió forintos) támogatást.

Újabban a török állampolgárság is igen népszerű, különösen az orosz elit körében. Az útlevél megszerzéséhet hét különböző befektetési opciót ajánlottak. Ezek közül a legolcsóbb 400 ezer dollár (154 millió forint) értékű ingatlan vásárlása volt az elmúlt időszakban.

Ne hagyd ki!