A Szállodák és Éttermek Szövetsége 15-20 százalékos áremelkedéssel számol a főszezonra. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ami eddig átlagosan még kijött 300 ezerből, 345-360 ezer forintba kerülhet.
Az áremelés oka az, hogy a szállásadók költségei is jelentősen megugrottak. Drágultak az alapanyagok, emelkedtek a fizetések és többe kerül a karbantartás is. Flesch Tamás, a szövetség vezetője az RTL Híradójának azt mondta, nem arról van szó tehát, hogy a szállodások most szeretnék behozni az elmúlt hónapok bezártságát és egyszerre akarnak mindent pótolni.
Mekkora drágulást bírnak el a vendégek?
Az előrejelzések szerint balatoni szálláshelyeknél lesz a legnagyobb drágulás, pedig a foglalások harmada már most ide szól. Sokan azonban egyelőre nem emelnek, vagy kivárnak, hogy ne riasszák el a vendégeket. A szezon előtti árkörképünkben mi is jeleztük, hogy a vendéglátósoknak meg kell találniuk a megfelelő egyensúlyt, mert a túl drága fagylalt visszanyalhat, főleg a Balatonon.