Fehér kék piros orosz rendszám
Fotó: Shutterstock

Ha egy gazdag orosz Európában nyaralna, megtalálja a módját

Ha az orosz turistákat kiteszik az ajtón, bemásznak az ablakon. Az Európai Unió ugyan kitiltotta légteréből az orosz repülőgépeket, de azért az orosz turisták megtalálják a módját annak, hogy a kontinensen nyaraljanak.


Vagy hatalmas kerülőutakat tesznek, hogy eljussanak a célállomásra, vagy – ha olyan helyről indulnak – egyszerűen átmennek autóval az ország északnyugati határán Finnországba, és a Helsinki-Vantaa nemzetközi repülőtérről utaznak tovább.

Tranzitközpont

Az európai uniós repülési tilalom óta Finnország fontos tranzitközponttá vált az oroszok számára: az orosz rendszámú luxusautók - például Porschék és Bentley-k – sorban parkolnak a Helsinki reptér garázsában – írta korábban az AFP.

A Helsinki reptéren mostanában rengeteg orosz turista megfordul

– mondta az ország külügyminisztere, Pekka Haavisto.

A Covid miatt bevezetett utazási korlátozások júliusi orosz enyhítése után a finn-orosz határon egy hónap alatt 80 százalékkal megugrott a forgalom. Ez sok finnt felbőszített, mert amíg tart az Ukrajna elleni orosz háború, nem szívesen látják országukban a vakációzó oroszokat.

Egy orosz turisták körében népszerű finn látványosságnál – a százéves gátnál az Imatrankoski zuhatagon -

rendszeresen az ukrán himnusz szól a hangszórókból,

a háború elleni tiltakozás gesztusaként.

Szabad a pálya

Finnország szeptembertől tervezi korlátozni az orosz turistavízumok kiadását. Ugyanakkor az oroszok bejuthatnak az országba más uniós tagállam által kiadott vízummal is, amely zavartalan közlekedést biztosít a schengeni régióban.

A Finnországba érkező orosz turisták kétharmada az ország keleti határán kel át, más uniós országokban kiadott vízummal. A schengeni szabályok értelmében Finnország egyoldalúan nem tagadhatja meg a belépésüket.

Az Európai Unió külügyminiszterei a jövő héten vitatják meg egy szélesebb körű vízumkorlátozás lehetőségét az orosz állampolgárokkal szemben. Azt már most lehet tudni, hogy nem minden tagállam támogatja az ötletet.

Ez nem az orosz nép háborúja, hanem Putyin elnöké

- mondta a múlt héten Olaf Scholz német kancellár.

The Conversation

Ne hagyd ki!