Üresek a szállodák

Hagyományosan a húsvéti hosszú hétvége jelenti a tavaszi szezon igazi kezdetét a szállodaiparban. A járvány azonban közbeszólt.Bár a piaci szereplők egy része még egy hónappal ezelőtt is reális forgatókönyvként kezelte a húsvéti szállodanyitást, a járványhelyzet alakulása keresztülhúzta ezt a számítást. A pandémia előtti évtizedben a húsvéti hosszú hétvégéken nem csupán a turisztikai célpontok szálláshelyei, hanem a külföldről és belföldről érkező családtagok látogatásai miatt a turisztikailag nem kiemelkedő nagyvárosok szállodái és éttermei is teltházzal működtek

-írja közleményében a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég.

Ilyen volt a húsvét

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által kiadott 2019 márciusi és áprilisi szállodai teljesítményeket vizsgáló trendriportokban világosan látszik a húsvét felhajtó hatása: míg márciusban az országos szállodai átlagkihasználtság pontosan 50 százalék volt, addig ez a mutató áprilisban, nagyrészt a húsvéti hosszú hétvége hatására 61,4 százalékra ugrott fel.

Ilyen most

A cég becslése szerint a szállodák országosan több mint 4 milliárd forintnyi árbevételtől esnek el a péntektől hétfőig tartó időszakban. A kalkuláció csak a szállodai tartózkodásokat veszi figyelembe, egyéb szálláshelytípusokat és önálló éttermek árbevétel-becslését nem tartalmazza. A szálláshelyek turistákat nem fogadhatnak. Üzleti, oktatási céllal utazókat azonban igen. Ezzel próbálnak néhányan trükközni húsvétra. Mutatjuk a trükköket.

The Conversation

Ne hagyd ki!