Nem csak a szállások árai lettek borsosak az üdülőövezetekben
Fotó: Shutterstock

A drágulás számokban: eljött a 3000 forintos lángosok kora

Ugyan régiónként nagy eltérések lehetnek, azonban úgy tűnik, hogy egy gombóc fagyira és egy cappuccinóra csak az olcsóbb helyeken lesz elég ezer forint az üdülőövezetekben idén nyáron. Továbbá jelentősen emelkedett a sütemények és a taxizás ára is a szezonra.


Ennyibe kerülhet a szállás az üdülőövezetekben

Korábban EBBEN a cikkünkben számoltunk be róla, hogy nagyon megemelkedtek az árak a hazai üdülőhelyeken.

Ma már a szállásárak is úgy működnek, mint a repülőjegyárak, tehát dinamikus árképzés van. Számít, hogy mikor, mikorra és hova foglalunk helyet. Azonban így is 15-20 százalékkal lehet magasabb a szállások ára, mint tavaly volt. A Balaton kiemelt városai jobban mennek, de vannak más helyek, amelyek kevésbé, azonban ettől függetlenük is az apartmanok és a szállodák jelentősen drágulni fognak

– nyilatkozta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségénék tiszteletbeli elnöke.

A szakember szerint jelenleg egy hétre, egy négy fős család, egy négycsillagos hotelben nagyjából félmillió forintért találhat magának helyet a Balatonnál az üdülőszezonra. Azonban a legnagyobb szálláshirdető oldalon másfél millió forintért is akad hirdetés. Ugyanott 250-300 ezer forintnál kezdődnek a háromcsillagos szállodák, all inclusive ellátással azonban 700-800 ezer forintot is elkérhetnek a családoktól.

A kiegészítő szolgáltatások is drágultak

A Portfolio a napokban pedig annak járt utána, hogy a szálláson kívül milyen többletköltségekkel számolhat az, aki a nyaralása során beülne valahová elfogyasztani egy lángost, esetleg egy fagylaltot, egy süteményt, vagy egy kávét. A vélemények szerint 1000 forint fölé is emelkedhet a lángos ára a szezon elején, azonban egyéb megdöbbentő költségekről is nyilatkoztak a szakemberek.

Elég nagy különbségek tapasztalhatóak az országban, de a legtöbb olyan vendéglátóhelyen, amelyek életben is akarnak maradni, bizony kicsit mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk idén a vendégeknek. Egy szelet torta átlagára közelít már az 1000 forinthoz, egy gombóc fagylalt ára pedig átlagosan 400 forint körül van jelenleg. Ezek a minőségi termékekre vonatkoznak. Természetesen még mindig vannak olyan helyek, ahol például 300 forint alatt van egy gombóc fagylalt ára, de rentábilisan nem lehet ilyen áron hosszútávon üzemelni

– mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

A szakember egyúttal megjegyezte azt is, hogy a benzinkutakon 6-700 forint egy cappuccino, tehát a cukrászdákban sem várható ennél olcsóbban. A drágulás oka egyébként a költségek növekedésében keresendő. Jelentősen emelkedtek például az alapanyagárak, valamint a háromszorosára nőttek az energiaárak is. Éppen ezért nagyjából 30 százalékos áremelést tartana indokoltnak a szakértő a cukrászdákban, azt azonban nem minden üzletben tudnák érvényesíteni.

Egyébként az említett költségnövekedéshez nagyon hasonló áremeléseket tapasztalt a cikk szerzője is Budapesten az elmúlt hetekben. A jobb, de nem topkategóriás éttermekben egy kedvezményes ebédmenük ára 1000-2000 forinttal emelkedett a tavaly tavaszi árakhoz képest. Emellett akadt olyan hétvégi minifesztivál a fővárosban, ahol több mint 3000 forint volt egy sajtos-tejfölös lángos.

Drágulnak a budapesti fürdők és taxitársaságok

Budapest is nagyon népszerű a nyári üdülések alkalmával, elég csak a történelmi fürdőire gondolni. Azokban nagyjából 20 százalékos jegyáremeléssel számolnak idén, amíg a hazai vendégkörre építő strandok 8,7 százalékos drágulással kalkulálnak. A belföldi vendégek a bérletek segítségével, vagy a Zsigmondy Klubkártyával azonban nagyjából 60 százalékos kedvezményben részesülhetnek. Viszont nem minden fürdőben várható áremelés a szezon elejétől.

Az energiaár-robbanás, az élet minden területét érintő folyamatos drágulások és a munkabérköltségek jelentős növekedése ellenére a tavalyi áron adja a fürdőbelépőket a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., (BGYH) amely önkormányzati tulajdonú vállalatként a kormány határozata értelmében június végéig nem emelhet árat. Ez az idén már 750 millió forint kiesést okoz

– nyilatkozta Szűts Ildikó, a BGYH vezérigazgatója.

Emellett a mai naptól a Budapestre látogatóknak számolniuk kell a taxi tarifák jelentős emelkedésével is – amennyiben nem a tömegközlekedést választják. Az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra ugrik. A 33 százalékos drágulást az üzemanyagárak elszállásával, a magas inflációval, valamint a minimálbér és a bérminimum emelésével indokolták a városvezetők.

The Conversation

Ne hagyd ki!