Akár repülőgépeknek is környezetbarátabb alternatívája lehet
Fotó: Shutterstock

Sebességrekordot döntött egy vonat

Egy lebegő kínai mágnesvonatnak sikerült több mint 450 kilométer/órás sebességgel száguldania a napokban. A jármű akár repülőknek is környezetbarátabb alternatívája lehet.


Elképesztő sebességgel száguldott egy mágnesvonat

Egy teszt alkalmával elérte a 453 km/h-s sebességet egy újgenerációs, kínai, nagysebességű mágnesvonat (maglev), ami új rekord. A relatív sebessége pedig (amikor két jármű az ellenkező irányba mozog) 891 km/h volt – írja az Eurasian Times.

A HVG megjegyzi, a jármű akár a repülőgépek környezetbarátabb alternatívája is lehet, hiszen a Peking-Sanghaj utat 2,5 óra alatt megteheti 400 km/h-s sebességgel számolva. Ez nagyjából annyi idő, mint repülővel utazva a két város között.

Az Interesting Engineering kiemeli, Kínáé a világ legnagyobb vasúti hálózata. Ráadásul egy lebegő mágnesvasutat is üzemeltet Sanghajban. Ez utóbbi - a súrlódást elkerülve - gyakorlatilag lebeg a sínek felett az elektromágnesesség segítségével. Azonban ez a technológia egyelőre Kínában sem általános.

Távolsági rekordot állított fel egy hidrogénautó

Mindeközben a holland Delfti Műszaki Egyetem (TU Delft) is technológia áttörést ért el, viszont a vonatok helyett a hidrogénmeghajtású autóknál. Az Eco Runner XIII nevű koncepcióautójuk 950 gramm hidrogén üzemanyaggal 2488 kilométert tett meg.

Az autó első, 2005-ös változata, a háromkerekű Eco1-es, „csupán” 557 kilométerre volt képes egy liter benzinnel. A benzint később váltotta a hidrogén. Az első hidrogénmeghajtású Eco 2020-ban jött ki. Az is rekordot döntött, hiszen 36 óra alatt 1195 kilométert ment egy tank hidrogénnel.

Az új Guinnes világrekordot a németországi Immendingen tesztpályán állította fel az Eco Runner XIII június 23-án. Az autó átlagsebessége 45 km/h volt, ami nagyjából a duplája az elődje sebességének.

Ennyi idő alatt lehet feltölteni egy hidrogénhajtású autót

Egyébként Lepsényi István, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke szerint a hidrogén elengedhetetlen ahhoz, hogy megszűnjön a fosszilis energia felhasználása és elérjük a klímasemlegességet 2050-re.

Mint energiahordozó a hidrogén megkerülhetetlen „kulcstechnológia”. Alkalmazása számos területen szükséges, kezdve a közlekedéstől az energetikán át az ipari folyamatokig. Alkalmazásának napi gyakorlata bizonyos területeken már zajlik, mondhati teljesen természetes

- tájékoztatott néhány napja a szakember.

Hozzátette, az elektromos autóknál annyi különbséget jelentene a technológiaváltás a hidrogénes üzemre, hogy az akkumulátor helyett a hidrogén biztosítja az elektromosságot. Ráadásul 15 perc töltés is elég lehet akár 600 kilométer megtételéhez.

Ne hagyd ki!