A tavalyi veszteségek után három hónapon belül már másodjára korrigálta pozitív irányba az egész éves kilátásait a Thyssenkrupp.


Az elmúlt néhány hónap számos változást hozott a világ gazdaságában. Elindult egy gyógyulási folyamat, ami az acél- és autóalkatrész-igények növekedését eredményezte, ennek a pozitív hatását a Thyssenkrupp is megérezte. A tavalyi, veszteséges év után az idei első negyedévet már 220 millió eurós adózás előtti eredménnyel zárta a német gyártó. A bejelentést követően részvényei árfolyama 1 százalékkal emelkedett. Korábban úgy látták, kisebb szerencsével talán éppen kijönnek nullára, most viszont reálisnak tartják, hogy szeptemberre megduplázzák az első negyedéves bevételeiket.

A csoport acélipari részlege is jól teljesített, a tavalyi 181 millió eurós veszteség után idén már 47 millió eurós adózás előtti eredményt produkált. Az Arcelor Mittal után a Thyssenkrupp birtokolja Európa második legnagyobb acélipari szegmensét, ez viszont nem jelenti automatikusan azt, hogy nyereségesen működik. Évek óta próbálkoznak más vállalatokkal összeolvadni, illetve eladni a részleget, egyelőre sikertelenül. A veszteségek nyomán már azt is fontolóra vették, hogy bezárják ezt a részleget.

Olajozott működés

A világszerte 16 telephelyen működő német konglomerátum hullámzóan teljesít. Néhány év alatt két vezérigazgató is távozott, a cég számtalanszor figyelmeztette a befektetőket profit-kiesésekre, ráadásul a koronaékszernek számító lift-részleget is el kellett adnia. Ettől függetlenül Martina Merz, a jelenlegi CEO bizakodó.

Tudjuk, hogy rengeteg munka áll még előttünk. Úgyhogy nem dőlünk hátra. A Thyssenkrupp-ot sok apró lépéssel tudjuk helyreállítani, és ezeket a lépéseket meg fogjuk tenni

Eközben Dunaújvárosban

A szebb napokat is látott dunaújvárosi vállalat az utóbbi időben nehéz pénzügyi helyzete és az orosz-ukrán tulajdonosi kör ádáz, jogilag nehezen követhető háborúskodása miatt szerepel a hírekben. Az ügybe a Habsburg-család is belekeveredett.

A Dunaferr többségi, orosz tulajdonosa szerint egy Franz Vladimir Habsburg-Lothringen néven bemutatkozó ukrán férfi és társai hamis meghatalmazásokkal tettek próbát a cég feletti irányítás átvételére. Azonnal gyanús lett, hogy az egykori uralkodócsalád nevét használó férfi valószínűleg szélhámos, amit Habsburg György megerősített. A cég helyzete továbbra is bizonytalan, az ádáz jogi háborúskodás még nem zárult le.


The Conversation

Friss

Milliárdos büntetést kapott a koronavírus elleni védelmet ígérő divatmárka

Az ausztrál versenyfelügyelet (ACCC) 5 millió ausztrál dollárra, azaz több mint egymilliárd forintra büntette a Lorna Jane ruházati vállalatot, amely marketingkampányában azt állította, hogy az új kollekciója meggátolja a koronavírus terjedését.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Elképedsz a budapesti lakásárakon? Prága és Pozsony is drágább

A Deloitte Property Index felmérésében vizsgált 24 főváros közül 2020-ben csupán Rómában csökkent az új építésű lakások ára. Regionális összevetésben Budapest olcsónak számít, még akkor is, ha az itt élők ezt másképpen érzékelik.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Óvatosan a negatív értékelésekkel, mert a sértődős szolgáltató visszavág

Az Egyesült Államokban működő, épületek karbantartásával foglalkozó Executive Roof Services (ERS) vállalat 112 ezer dolláros, azaz nagyjából 34 millió forintos pert akasztott egy washingtoni pár nyakába. Az ERS egy negatív online értékelés miatt fordult a bírósághoz.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!