Egy budapesti panellakás áráért például horvátországi tengerközeli lakás is vásárolható
Fotó: Shutterstock

Mutatjuk, hol vásárol külföldön házat a magyar középosztály

Meglepően kedvező áron is találni uniós, mediterrán országokban tengerparthoz közeli lakásokat, házakat. Emiatt egyre gyakrabban vásárol a magyar középosztály is külföldön ingatlant. Igaz, gyakran nem a tengerpart a célpont.


Külföldi ingatlanok után is érdeklődnek a magyarok

Egyre inkább érdeklődnek a külföldi ingatlanok iránt a magyarok. Ugyan régebben a legvagyonosabbakra volt jellemző más országokban lakást vagy házat vásárolni, manapság leginkább a felső középosztályba tartoznak a vásárlók. A jelenség elsősorban azzal magyarázható, hogy amíg egy budapesti, közepes méretű panellakásért 40-60 millió forintot is elkérnek, addig például Horvát-, Olasz-, vagy Spanyolországban tengerhez közeli, hasonló méretű lakás is vehető ugyanennyiért, sőt, néha olcsóbban.

Bár Spanyolországban is van infláció, de nem mondanám, hogy drágák a lakások. Egy két hálószobás lakáshoz egy mediterrán lakóparkban már 80 ezer euróért, tehát körülbelül 30 millió forintért hozzá lehet jutni. A kereslet kezdi felnyomni az árakat. Vannak, akik befektetésben gondolkodnak, ugyanis hiába magasabb az adó és az illeték, ha kiadja a lakást, az éves szinten elég jól fial

- nyilatkozta Murár Zsóka az Artshome Ingatlaniroda tulajdonosa a Népszavának.

Elmondta, igen rendezett viszonyok jellemzik az ibériai országot. Azonban hozzátette, az utóbbi hónapokban elindult egy hazavándorlási tendencia onnan. Ez leginkább azzal magyarázhatóm, hogy a spanyolok jellemzően nem beszélnek jól angolul, így nehéz az értelmiségi közegnek elhelyezkednie náluk.

Befektetésnek sem rossz

A Rellox külföldi ingatlanok értékesítésével foglalkozó nemzetközi cég magyar értékesítője, Forgács Péter pedig arról tájékoztatott, az ő adataik szerint az érdeklődő magyarok 40 százaléka befektetésként, 60 százaléka saját használatra vásárol ingatlant külföldön. A legnépszerűbb országok Ausztria (43,5 százalék), Horvátország (26,1 százalék), Olaszország és Spanyolország (nagyjából 10-10 százalék), illetve összesen nagyjából 10 százalék vesz lakást vagy házat Svájcban, Dubaiban, Zanzibáron, Madeirán, esetleg Lengyelországban vagy Szlovákiában.

Az Ausztria iránti kiemelt kereslet egyik fő oka, hogy közel van, könnyen megközelíthető. Másrészt valamivel olcsóbbak az osztrák nyaralóingatlanok, mint például a francia Alpokban, esetleg az olasz hegyekben. Ráadásul Ausztria kedvező befektetési feltételekkel is magára vonja a figyelmet

- ismertette a szakértő.

A spanyolok szerint a magyarok tönkreteszik az üzletüket

Azonban arra is van példa, hogy külföldi ingatlanvásárlók inkább Magyarországot választják Spanyolországgal szemben. A spanyol ABC lap arról ír, egyre kevésbé vonzza a német nyugdíjasokat letelepedés szempontjából az Ibériai-félsziget. A munka utáni éveiket inkább hazánkban töltik, ahová egyre nagyobb arányban költöznek. Ez igen rossz hír a spanyolországi üdülőövezeteknek.

A lap bemutat olyan német nyugdíjasokat, akik például az alacsonyabb ingatlanárak és egyéb megélhetési költségek miatt választották Magyarországot a korábban kedvelt Spanyolországgal szemben.

Azt kellett megélnünk, hogy Pfalzban egy élet munkája után elszegényedtünk, itt viszont kényelmesen élünk az 1400 eurós nyugdíjunkból

– magyarázta a spanyol lapnak Magyarországon egy német nyugdíjas, Aline.

Otmar Heider ingatlanközvetítő hozzátette, Keszthelyen 49 ezer euróért teljesen felújított ingatlant lehet találni 5 ezer négyzetméteres telekkel. Németországban ennyiért néhol egy garázst sem lehet kapni.

Ne hagyd ki!