A magyar infláció és alapkamat ehhez képest piskóta
Fotó: Shutterstock

A foci vb-t végre megnyerték, más örömük nemigen van

Egy év alatt csaknem a duplájukra növekedtek az árak Argentínában, valamint a jegybanki alapkamat is sokszorosa lett például a magyarországinak. Ezért úgy döntött a dél-amerikai ország központi bankja, új bankjegyet bocsát ki, amely értéke kétszerese lesz az eddigi legnagyobbnak. Ráadásul a dollárhoz köthetik az értékét.


Elszabadult az infláció Argentínában, új bankjegy kell

Argentína központi bankja, a BCRA Twitteren erősítette meg, hogy új bankjegyet bocsát ki. A 2000 pesós címlet duplája lesz az eddigi legnagyobbnak. Az értékét mintegy 11 dollárban szabhatja meg a jegybank, azaz körülbelül 3800 forintban. Azonban a kiadása pontos dátuma egyelőre kérdéses.

A BBC megjegyzi, az új bankjegy kibocsátásának az lehet az oka, hogy Argentínában tavaly 95 százalékra rúgott az általános infláció, és 75 százalékra emelkedett a jegybanki alapkamat. Ilyen nagy ütemű drágulásra 1991 óta nem volt példa a dél-amerikai országban.

Ismét az amerikai dollárhoz köthetik az argentin peso árfolyamát?

A legnagyobb argentin címlet, az 1000 pesós jelenleg 2,7 dollárt, azaz körülbelül 950 forintot ér, vagyis a 2000 pesósnak durván 5,5 dollárt, azaz 1900-2000 forintot kellene kóstálnia. Azonban - mint fentebb írtuk - a jegybank szerint az értéke 11 dollár lehet.

Korábban volt rá példa, hogy az argentin valuta értékét a dollár árfolyamához kötötték, mégpedig 1992-ben, mivel 1991-ben a mostaninál is nagyobb infláció tombolt Argentínában. Azonban a rögzített árfolyamrendszert feladták a 2001-2002-es pénzügyi válságuk után.

A mostani, rendkívüli argentin inflációt részben az ukrajnai háborúnak tulajdonítják a szakemberek, hiszen annak kitörése után különösen megemelkedett a nyersanyagok és az energia ára. Emellett az ország központi bankja pénznyomtatásainak is szerepe lehet benne.

Arról ír a Telex, hogy Argentínának négy hét alatt három gazdasági minisztere vol tavaly nyáron. Azonban az elszabadult inflációval eddig sem a kormány, sem a jegybank nem tudott megbirkózni.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) decemberben 6 milliárd dolláros (mintegy 4,9 milliárd font) újabb mentőcsomagot hagyott jóvá az országnak. Emellett a napokban jelentette be a brazil és az argentin kormány, hogy közös valutát fognak létrehozni a két ország közötti kereskedelem fellendítése érdekében.

A magyar infláció is magas, de nem ennyire

Magyarországon a legmagasabb az infláció az Európai Unióban, de meg sem közelíti az argentin szintet. 2022 decemberében a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal haladták meg a 2021-es 12. havit hazánkban. A háztartási energia (55,5 százalékkal) és az élelmiszerek árai (44,8 százalékkal) emelkedtek a leginkább. Összességében pedig 14,5 százalék volt az átlagdrágulás tavaly az egy évvel korábbi átlaghoz képest.

Ne hagyd ki!