Japánok tüntetnek Berlinben az atomenergia ellen

Japánok tüntetnek Berlinben az atomenergia ellen

Fotó: Shutterstock

Óriási összegre büntették a fukusimai atomerőmű vezetőit

A fukusimai atomerőmű volt vezetőit 13 billió jenre (97 milliárd dollárra, 38 billió forintra) büntették, mert nem hozták meg azokat az intézkedéseket, amelyekkel elkerülhető lett volna a katasztrófa.

Az erőművet működtető cég, a Tokyo Electric Power Company, röviden Tepco vezetőit még 2012-ben perelték be a részvényesek.

A mostani bírósági döntés kimondja, hogy a vezetők megakadályozhatták volna a 11 évvel ezelőtti pusztítást, ha kellő gondossággal járnak el.

A Tepco közleményt adott ki az ítélet után, amelyben bocsánatot kért a helyi lakosoktól és az egész társadalomtól.

Tettek és következmények

Az alperesek transzparensekkel jöttek ki a bíróságról, amelyeken az volt olvasható: „győztek a részvényesek”, illetve „elismerték a felelősséget”. Ügyvédeik szerint ez a legnagyobb összegű kompenzáció, amelyet valaha megítéltek polgári peres eljárásban a szigetországban.

A 13 billió jen persze sokkal több, mint amennyit a korábbi vezetők képesek kifizetni, de a részvényesek elvárják, hogy annyit adjanak, amennyit csak a vagyoni helyzetük lehetővé tesz.

Emberéletekben és a környezetben helyrehozhatatlan károkat okoz egy atomerőmű egyetlen balesete. Az ilyen létesítmények vezetőinek hatalmas felelősségük van. A bírósági ítélet azt jelenti, hogy akinél hiányzik a képesség vagy a szándék ennek a felelősségnek a hordozására, az ne menjen vezetőnek

– mondta az egyik alperes.

Megelőzhető lett volna

A fukusimai nukleáris katasztrófa 2011 március 11-én következett be, amikor földrengés, majd cunami pusztított Japán északkeleti partjainál.

Az 1986-os csernobili nukleáris baleset után ez volt a legsúlyosabb ilyen eset. Ugyanakkor az ukrajnainál kisebb károkat okozott a helyieknek, miután a japán erőműből sokkal kevesebb radioaktív jód szabadult fel.

Halálos áldozata nem volt a katasztrófának, de a sugárzás hosszú távú következményei még ma is beláthatatlanok.

A Tepco részvényesei a periratban azt állították, hogy a katasztrófa megelőzhető lett volna, ha a vezetők megelőző intézkedéseket hoznak, például a reaktor hűtésére használt vészhelyzeti áramforrást magasabbra helyezik.

Az ítélet szerint egy atomerőmű működtetőinek kötelességük megelőzni a súlyos baleseteket a legújabb tudományos és műszaki kutatásoknak megfelelően, Fukusimán azonban figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseket.

A volt vezetőkre kirótt összeg tartalmazza a reaktorok leszerelésének, a sugárfertőzés eltakarításának a költségét, valamint a helyiek kompenzálását is.


Ne hagyd ki!