Csernobil gázálarc védőfelszerelés tűz
Fotó: Shutterstock

Két dolgot hagytak hátra az orosz katonák Csernobilban

Ukrajnai munkások, akik a csernobili atomerőművet takarítják az orosz katonák visszavonulása után, mások mellett jó minőségű vodkára és rengeteg ürülékre bukkantak.


Az erőműben több száz munkást tartottak hetekig fogságban orosz katonák, miután még február 24-én, az Ukrajna ellen indított támadás első napján megszállták Csernobilt.

Védőfelszerelés nélkül

Amikor az invázió elkezdődött, az erőmű őrei azt az utasítást kapták, hogy vonuljanak vissza, mert az oroszok nagy erőkkel közelednek

– mondta Julia Bezdiza, az erőmű szóvivője a The Wall Street Journalnak.Úgy ítélték meg, hogy nagyon veszélyes lett volna tűzharcba bocsátkozni a speciális helyszín miatt.

Az orosz katonák március végén kezdtek kivonulni az erőműből, miután – az ukrán hatóságok jelentése szerint – észlelni kezdték magukon a sugárbetegség jeleit.

Állítólag megfelelő védőfelszerelés nélkül ástak árkot a radioaktív talajban,

illetve jártak-keltek az atomerőmű területén.

A radioaktív sugárzásnak való kitettség számos egészségügyi problémát okozhat, rövid és hosszú távon: akut sugárfertőzés mellett egyebek között rákhoz és mentális kimerültséghez is vezethet.

Vodka és széklet

Az oroszok igen hamar érzékelni fogják a sugárbetegség jeleit. Lesznek, akiknél hónapokon belül, másoknál éveken belül jelennek meg a tünetek

– mondta még áprilisban Jevgeny Kramarenko, a tilalmi zóna ukrán felügyeleti hatóságának vezetője. Szerinte az biztos, hogy minden egyes ott tartózkodó katona érezni fogja a radioaktív kitettség hatását előbb vagy utóbb.

Amellett, hogy az orosz katonák óriási kuplerájt hagytak maguk mögött, a csernobili atomerőmű területén felejtettek körülbelül 100 liternyi, jó minőségű vodkát is – írja a The Wall Street Journal. Az utánuk takarítók találtak még emberi ürüléket, szétvert monitorokat, és összegrafitizett falakat.

A széklet volt a hab a tortán

– fogalmazott a Csernobili Ökocentrum helyettes vezetője, Alekszandr Barszukov. Minden irodában széklethegyeket találtak. Csernobilt, az 1986-os súlyos nukleáris baleset helyszínét az orosz katonák öt héten át tartották megszállás alatt.

Ne hagyd ki!