Sugárfertőzött növényekből készítenek iható párlatot
Fotó: Shutterstock

A csernobili szeszfőzde dacol a háborúval

Hiába szállták meg az Ukrajnához tartozó Csernobil környékét az orosz csapatok, a helyi sugárfertőzött alapanyagokból emberi fogyasztásra alkalmas párlatokat készítő szeszfőzde továbbra is üzemel.


Kísérleti projekt volt

Arra a következtetésre jutott az atomkatasztrófa érintette Csernobil vegetációját vizsgáló tudósok néhány éve, hogy a területen megtermett, enyhén sugárfertőzött növényekből emberi fogyasztásra alkalmas párlatokat lehetne készíteni. A terméküket Atomik-nak nevezték el, és egy ideje kiskereskedelmi forgalomban is kapható. A szesz értékesítéséből származó bevételük egy részét pedig a hátrányos helyzetű csernobili lakosság megsegítésére fordítják – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

Az ukrajnai háború kitörése óta azonban az orosz csapatok megszállták azt a területet, ahonnan a párlatok alapanyagainak (gabona, burgonya, alma, körte, szilva – a szerk.) jelentős része származik. Érdekesség, hogy a lepárlóüzem erre válaszul két új terméket dobott a piacra, melyek bevételéből az ukrajnai menekülteket támogatják.

Évtizedekig nem tudtak mit kezdeni a földdel

Az 1986-os nukleáris katasztrófát követő évtizedekben, egészen az Atomik termékek megalkotásáig, nem volt arra lehetőségük a Csernobil környékén élő ukránoknak, hogy a terményeiket eladják. A sugárfertőzött növényekből készülő italok ezért mérföldkövet jelentettek a környék életében.

„Most az egész régiót, ahol az összetevőket betakarítjuk a vodkánkhoz, orosz erők szállták meg. (...) Nagyon rossz hírek érkeznek a területről. Az oroszok bemennek a falvakba, a tankjaikkal pedig beállnak az emberek kertjeibe”

- idézi a portál az Atomik csapatának egyik tagját.

A tudós szerint a szigorú felügyelet alatt álló zónában ráadásul a katonai járművek által felkavart radioaktív por miatt megugrott a sugárzás szintje is.

Bizonytalan a gazdák és a termékek jövője

Jim Smith professzor a Portsmouthi Egyetem tudósa, valamint az Atomik egyik alapítója. Az eddigi kutatómunkájának legnagyobb részét a zárt zóna tanulmányozása tette ki. Véleménye szerint évtizedek alatt elért eredményeket tesz tönkre a háború a különösen hátrányos helyzetű régióban.

A tudós bizonytalannak látja az ott élő, növénytermesztéssel foglalkozó gazdák sorsát és biztonságát, így az Atomik projekt jövőjét is, azonban bízik benne, hogy a következő szüreti szezonra véget ér a háború, és folytathatják a munkát a Csernobilhez közeli területeken.

A kizárólag brit exportra készülő csernobili almapárlatról egyébként ITT írtunk korábban. Az Atomik honlapján elérhető árak szerint egyébként a fél literes almapárlat 45 fontba (nagyjából 20 ezer forint), a körtepárlat 55-be (24 600 forint), a szilva pedig 65 fontba (29 ezer forint) kerül.


Ne hagyd ki!