Idén is számos pálinkaversenyt rendeznek hazánkban
Fotó: Shutterstock

Elindult a pálinkaversenyek új szezonja, mutatjuk a győzteseket

Megtartották az év első pálinka- és párlatversenyét Magyarországon. A Quintessence 12. megmérettetésén több ezer nem csak hazai, hanem külföldi tételt is zsűriztek.Több ezer pálinkát minősítettek

Idén a XII. Quintessence Pálinka- és Párlatversennyel indult hazánkban a pálinkaversenyek szezonja két helyszínen, Debrecenben és Ongán. A mostani megmérettetésre rekordszámú nevezés érkezett: a tavalyi 1700 mintaszám után az idén több mint 2177 tételt neveztek, ebből 2169 került a bírák elé. Magyarországon kívül Szlovákiából, Romániából és Szerbiából is sok főzet szállt versenybe.

Idén új, 100 pontos rendszerben értékelték az italokat. Összesen 362 arany, 520 ezüst és 589 bronz minősítést, valamint egyéb díjakat is kiosztottak. A Quintessence Pálinkaversenyen elért eredmény rangot és szakmai elismerését jelent az esemény Facebook oldala szerint. Emellett a legjobbnak minősülő párlatok kedvezményesen nevezhetnek a világ egyik legrangosabb nemzetközi megmérettetésének számító ausztriai Destillata versenyre..

Néhány díjazott

Az érmek mellett többek között a következő nagydíjakat is kiosztották:

  • „QUINTESSENCE – 2022 legjobb kereskedelmi főzdéje, a verseny győztese”: Kisrét Manufaktúra Kft. - Árpád Pálinka Békéscsabáról
  • „QUINTESSENCE – 2022 legjobb pálinkája”: érlelt szilvapálinka (Kisrét Manufaktúra Kft. - Árpád Pálinka Békéscsabáról)
  • „QUINTESSENCE – 2022 közönségdíjas pálinkája”: SC ZEKULHYDA SRL Magyarádi Fehér szőlője Székelyhídról
  • „QUINTESSENCE – 2022 legjobb magán és bérfőzetett párlata”: Szabadics Attila – kajszibarackja (Zalamerenyéről)
  • „QUINTESSENCE – 2022 legjobb bérfőzdéje”: Pálinkapatak Kft. – Móri Üzem
  • „QUINTESSENCE – 2022 legjobb bérfőzetője”: Pataki Attila Csákberényről
  • „QUINTESSENCE – 2022 legjobb magánfőzője”: Mladoniczki István Pilisről
  • „QUINTESSENCE – 2022 legjobb női magánfőzője”: Nagy Fruzsina Érmihalyfalváról
  • „QUINTESSENCE – 2022 legjobb ongai pálinkája/párlata”: Urszin László szilvája
  • „QUINTESSENCE – 2022 legjobb értékelő/bíráló zsűritagja”: Kaizer Gábor (Agárdi Pálinkafőzde)

Versenyek sora következik

Hazánkban és néhány szomszédos ország magyarlakta területein egymást érik a különböző pálinka- és párlatversenyek. Akadnak köztük rangosabbak és kevésbé mérvadóak is. Csak februárban eredményhirdetések várhatóak a VIII. Pálinkaversenyről Bácskossuthfalváról (Szerbia), az V. Kőszegi Pálinka és Párlatversenyről, a X. Vas Megyei Nyílt Pálinka- és párlatversenyről Győrvárról, a X. Békés Megyei Házipálinka Versenyről Békéscsabáról, a Hajdúság Legfinomabb Pálinkája versenyről Hajdúböszörményből, a XVIII. Nemzetközi Pálinka Versenyről Sajóbábonyról és a XII. Gyermelyi Pálinka Est és Pálinkás Programok versenyéről is.

Tavaly mi is beszámoltunk néhány rangosabb eseményről, amelyek az idén is várhatóak. Ezekk közül mindenképpen említést érdemel az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny, ahol megválasztották az év pálinkáját. A győztes főzetet a Vajdahunyad Várban található Magyar Mezőgazdasági Múzeum egyik vitrinjében is kiállították, a korábban nyertes tételekkel egyetemben december 6-án, a pálinkafőzők védőszentjének, Szent Miklósnak a napján.

„A Pálinka Nemzeti Tanács az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny szervezésével a Pálinkatörvényben foglalt kiemelt feladatának tesz eleget. Joggal mondhatjuk, hogy a pálinka megmérettetések sorából kiemelkedik az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny. Nemcsak azért, mert a nemzeti kincsünk megóvása érdekében, törvényi felhatalmazás alapján kerül megrendezésre, hanem azért is, mivel azon kizárólag a Pálinkatörvénynek megfelelő pálinkák minőségének meghatározása történik"

- mondta az eseményről Béli Géza, az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny szakmai elnöke és a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke.

Két győztest is a mostani eseményen állítottak ki a múzeumban. Előbb a 2020-as évben a „Magyarország legjobb pálinkája" címet megszerző Érlelt Kadarka törkölypálinka kerül a vitrinbe a Brill Pálinkaháztól. Ezt követően az idei győztes foglalta el helyét, amely nem más mint: a Várda-Drink Zrt., Exclusive Jonathan Alma pálinkája.

Ne hagyd ki!