Johnson babahintőporok sorban
Fotó: Shutterstock

Változik a hintőpor összetétele - A gyártó szerint a régi sem okoz rákot

A Johnson&Johnson amerikai kozmetikai világcég beszünteti a talkum alapú hintőporok gyártását és forgalmazását. Helyette kukoricakeményítőt fognak használni.


A gyártó már több mint két éve levette a polcokról az ilyen termékeket az Egyesült Államokban. A Johnson & Johnson ellen több tízezer jogi eljárás van folyamatban. Nők azt állítják, hogy a talkumalapú hintőporok azbeszttartalma miatt lett petefészekrákjuk – írja a BBC.

Rákkeltő vagy nem?

A portfóliónk felülvizsgálata során azt a kereskedelmi döntést hoztuk, hogy átállunk a kizárólag kukoricakeményítő alapú babahintőpor gyártására

– derül ki a cég közleményéből.

A kukoricakeményítő alapú hintőporokat már a világ számos országában bevezette a J&J. Hozzátették, hogy a kozmetikai talkum biztonságára vonatkozó álláspontjuk változatlanul ugyanaz.

Független tudományos kutatások erősítik meg világszerte, hogy a talkumalapú babahintőporunk biztonságos, azbesztet nem tartalmaz, rákot nem okoz

– írják.

Perek sora

2020-ban a cég arra hivatkozva szüntette be a talkumalapú babahintőporok eladását az Egyesült Államokban és Kanadában, hogy „félrevezető tájékoztatás” következtében visszaesett irántuk a kereslet. Akkor már megindultak a cég ellen a perek. Ezeket vásárlók és azok túlélői indították arra hivatkozva, hogy talkumalapú porok rákos megbetegedést okoztak, mert azbeszttel szennyezettek.

Akkor a cég úgy döntött, hogy továbbra is árulják a talkumalapú hintőporokat a világ maradék részén.

A talkumot a föld olyan rétegeiből bányásszák, amely közel van az azbesztlelőhelyekhez. Az azbesztről pedig már bebizonyosodott, hogy rákkeltő hatású.

A Reuters robbantott

A Reuters hírügynökség 2018-as oknyomozása arra jutott, hogy a J&J évtizedek óta tudatában volt annak, hogy az azbeszt jelen lehet a cég által használt talkumban.

A Reuters akkor azt írta, hogy belső céges feljegyzések, tanúvallomások és más bizonyítékok arra utalnak, hogy legalább 1971 és a kétezres évek eleje között a nyers talkumra és a kész babahintőporra elvégzett tesztek olykor kismennyiségű azbeszt jelenlétét mutatták ki.

A bírósági tárgyalásokon és a sajtóban megjelent bizonyítékok ellenére a cég változatlanul tagadta a vádakat.

Az ítéletek és peren kívüli megegyezések összesen 3,5 milliárd dollárjába kerültek a J&J-nek. Az egyik perben 22 nő számára ítéltek meg összesen 2 milliárd dollárnyi kártérítést.

A Johnson babahintőpora majdnem 130 éve van a piacon, és a cég családbarát imidzsének egyik szimbóluma.


Ne hagyd ki!