Az európai rákos megbetegedések 40 százaléka módosítható kockázatokhoz köthető
Fotó: Shutterstock

Ez okozhatja a rákos megbetegedések tíz százalékát

Módosítható kockázati tényezőkhöz köthető a rákos megbetegedések jelentős része a legújabb kutatások szerint. Azon belül az életmódbeli és a környezeti kockázatok vannak túlsúlyban.


Életmódbeli és környezeti kockázatok

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legújabb tanulmánya szerint az európai rákos megbetegedések 40 százaléka köthető módosítható kockázatokhoz, többségükben életmódbeli sajátosságokhoz, mint például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, vagy a nem megfelelő étrend. Minden negyedik eset ebben a kategóriában – azaz az összes európai rákos betegség tíz százaléka – környezeti és munkahelyi szennyező anyagoknak tulajdonítható – írja a Napi.hu.

Ezek a szennyező anyagok származhatnak légszennyezésből, passzív dohányzásból, azbesztnek és vegyi anyagoknak való kitettségből, vagy radon- és UV-sugárzásból. A bel- és kültéri légszennyezés okozza az összes rákos halálozás két százalékát a kontinensen. A bőrrákot eredményező UV-sugárzás pedig a rákos megbetegedések négy százalékáért okolható.

Egykönnyen nem vizsgálható

A tanulmány szerint a vegyi anyagok rákkeltő hatásainak vizsgálata és számszerűsítése igen nehéz feladat. A jelentés tárgyai azonban az akrilamid, a benzofenonok, az égésgátlók, a perfluoralkil- és polifluoralkil-anyagok (PFAS), a peszticidek, a benzol, a formaldehid és a szilikapor voltak.

Bár egyes anyagokra vonatkozóan becslésekkel rendelkezünk, nem vagyunk biztosak abban, hogy a vegyi rákkeltő anyagok összességében mennyire járulnak hozzá az európaiak rákterhéhez. (…) Számos, a piacon és a környezetben lévő vegyi anyagot nem vizsgáltak meg kimerítően a rákkeltő hatásra, és továbbra is kevés az ismeretünk a vegyi anyagok kombinációinak egész életünk során történő alacsony szintű expozíció potenciális rákkeltő hatásáról

– írja a tanulmány.

A jelentés egyébként javaslatokat tesz a kormányzatok számára, hogy hogyan lehetne csökkenteniük a szennyező anyagok okozta rizikófaktort. A kutatás szerint ugyanis az egyének nehezen tudják elkerülni a szennyezést, csupán a döntéshozók szabályozása csökkentheti a kitettségüket.

Szükség van a kormányzatra

A környezeti és munkahelyi rákkockázatok eredendően megelőzhetők, és csökkentésük kulcsfontosságú az európai rákos megbetegedések számának csökkentéséhez. (…) Ráadásul az embereknek korlátozott lehetőségeik vannak arra, hogy megvédjék magukat a rák legtöbb környezeti és foglalkozási meghatározó tényezőjétől, ami különösen szükségessé és fontossá teszi a szabályozási beavatkozást és a szakpolitikai korlátozások végrehajtását. A politikát és a szabályozást elegendő erőforrással kell ellátni, amelyet az expozíció megelőzésére (beleértve a munkahelyi expozíciót is) és a szennyezés csökkentésére kell fordítani

– írja végezetül a jelentés.


The Conversation

Ne hagyd ki!