Édesítőszerrel ízesített üdítők egy bevásárlóközpont polcán
Fotó: Shutterstock

Rákkutatók vizsgálták a mesterséges édesítőket

A francia kutatók nagyszabású tanulmánya nem talált ok-okozati összefüggést a mesterséges édesítők és a rák kialakulásának kockázata között, de az eredmények így is új irányokat szabhatnak a további vizsgálatoknak.Módszertan

A Sobonne Paris Nord Egyetem táplálkozási epidemiológiai kutatócsoportjának tudósai a NuriNet-Santé nevű projekt adatait használták fel tanulmányukhoz. Ez utóbbi egy népességkutatás, amely 2009 óta követi nyomon a francia felnőttek életmódbeli szokásait, nagyrészt online kérdőíveken keresztül. Kiválasztottak 100 000 önkéntest, akik rendszeresen vezettek egy 24 órás táplálkozási naplót, így a tudósok be tudták lőni a résztvevők átlagos mesterséges édesítőszer-fogyasztását. Az önkéntesek egészségügyi eredményeit hozzávetőlegesen nyolc éven keresztül vizsgálták az elektronikus egészségügyi nyilvántartásokon keresztül.

Az eredmény

A tanulmány általános megállapítása, hogy a legtöbb édesítőszert fogyasztó embereknél ugyan elenyészően, de észrevehetően, nagyjából 13 százalékkal volt magasabb a rák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem élnek a mesterséges ízesítőkkel.

Ez a kockázat azoknál volt a legnagyobb, akik aszpartámot és aceszulfám-K-t fogyasztottak.

A rákos megbetegedések közül a mellrák és más, az elhízással összefüggő betegségek, például a vastagbél-, gyomor- és májrák kockázata volt a legmagasabb.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a mesterséges édesítőszerek, amelyeket világszerte számos élelmiszer- és italmárkában használnak, megváltoztatható kockázati tényezőt jelenthetnek a rák megelőzésében

- írták a szerzők a PLOS Medicine-ben megjelent cikkükben.

Ez lefordítva azt jelenti, hogy a mesterséges édesítőszerek túlzott, elhúzódó fogyasztása összefüggésben áll a rák kialakulásának nagyobb kockázatával, de még egy ilyen nagy minta sem mutat ok-okozati kapcsolatot az ízesítők és a rák között.

Csak semmi kapkodás

Az édesítők és a rák kockázata közötti kapcsolat régóta tudományos viták tárgyát képezi. Jelenleg az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának álláspontja az, hogy az olyan édesítőszerek, mint az aszpartám, „biztonságosak a lakosság számára”. Ez alól kivételt képeznek a ritka fenilketonuriában (anyagcserezavar) szenvedő emberek, akik nem képesek könnyen metabolizálni az aszpartám egyik összetevőjét.

Tudományos berkekben köztudott, hogy egyetlen tanulmányt sem szabad egy hipotézis elsöprő bizonyítékának tekinteni. Ugyanez vonatkozik a franciák kutatására is, amely csupán elenyésző összefüggést (nem kapcsolatot) mutatott ki a rák kialakulásának magasabb kockázata és az édesítők fogyasztása között, amiből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. A tudósok hozzátették, a kutatásaik során tapasztalt összefüggésnek más lehetséges magyarázatai is vannak, de ezeket megpróbálták kiszűrni. Módszertanukat nagyjából hozzáigazították az olyan „zavaró” tényezőkhöz, mint a testtömegindex, az életkor, a fizikai aktivitás és a dohányzás.

Megjegyzik, hogy az EU Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósága éppen a mesterséges édesítőszerek (az összes többi élelmiszer-adalékanyaggal együtt) biztonságosságának újraértékelésén dolgozik. Úgy vélik, munkájuk „fontos és újszerű megközelítést” nyújthat, ami segíthet a hatóság és más egészségügyi ügynökségek döntéshozatalában.

Ne hagyd ki!