30 milliárd forintért kelt el Pablo Picasso festménye
Fotó: Reuters

30 milliárd forintért kelt el Pablo Picasso festménye

Pablo Picasso „Nő az ablak mellett" című festménye több mint 100 millió dollárért talált új gazdára. Ez az ötödik műve az alkotónak, amely átlépte a százmilliós álomhatárt.


A New York-i Christie's aukciós ház árverésén 103,4 millió dollárért (30,3 milliárd forint) kelt el Pablo Picasso képe – derül ki a BBC cikkéből. A „Nő az ablak mellett" című alkotás a művész múzsáját, Marie-Therese Walter-t ábrázolja. Van egy kisebb torzítás az árban, ugyanis maga a festmény 90 millió dollárt ért, a maradék 13,4 millió dollárt jutalékok és egyéb költségek tették ki. Az aukciós ház korábban 55 millió dollárra becsülte az alkotást.

Néhány év alatt hatalmasat nőtt a festmény értéke. 8 évvel ezelőtt a régi tulajdonos „csupán" 44,8 millió dollárt fizetett érte.


​Óriási hagyaték

Picasso-nak ezzel már 5 alkotása van, amely százmillió dollárnál is többet ér. A rekordot az „Algériai nők" festménye tartja, amit 2015-ben 179,4 millió dollárért (52,5 milliárd forint) adtak el.

Nem egyedi eset a csillagászati vételár, viszont nagyon kevés festő élt a világon, akinek több műve is átlépte ezt az álomhatárt. Picasso mellett például Jackson Pollock, Vincent van Gogh és Francis Bacon művei érték el ezt a határt.

Legutóbb 2 éve volt példa ilyen volumenű árverésre, akkor Claude Monet „Kazlak" című festménye kelt el 110,7 millió dollárért.

Bonnie Brennan, a Christie's America elnöke szerint a csütörtöki aukció sikere azt jelzi, hogy a műtárgyak piaca lassan visszatér a normális kerékvágásba. Hozzátette, Picasso töretlen népszerűségét is remekül jelzi a festmény vételára.

Sokakat elgondolkodtatott az utóbbi időben, hogyan fogják átalakítani a művészvilágot a digitális alkotások és az NFT-k, de úgy néz ki, a tradicionális festmények messze vannak még a parkolópályától.

Ne hagyd ki!