Pablo Picasso „Nő az ablak mellett" című festménye több mint 100 millió dollárért talált új gazdára. Ez az ötödik műve az alkotónak, amely átlépte a százmilliós álomhatárt.


A New York-i Christie's aukciós ház árverésén 103,4 millió dollárért (30,3 milliárd forint) kelt el Pablo Picasso képe – derül ki a BBC cikkéből. A „Nő az ablak mellett" című alkotás a művész múzsáját, Marie-Therese Walter-t ábrázolja. Van egy kisebb torzítás az árban, ugyanis maga a festmény 90 millió dollárt ért, a maradék 13,4 millió dollárt jutalékok és egyéb költségek tették ki. Az aukciós ház korábban 55 millió dollárra becsülte az alkotást.

Néhány év alatt hatalmasat nőtt a festmény értéke. 8 évvel ezelőtt a régi tulajdonos „csupán" 44,8 millió dollárt fizetett érte.


​Óriási hagyaték

Picasso-nak ezzel már 5 alkotása van, amely százmillió dollárnál is többet ér. A rekordot az „Algériai nők" festménye tartja, amit 2015-ben 179,4 millió dollárért (52,5 milliárd forint) adtak el.

Nem egyedi eset a csillagászati vételár, viszont nagyon kevés festő élt a világon, akinek több műve is átlépte ezt az álomhatárt. Picasso mellett például Jackson Pollock, Vincent van Gogh és Francis Bacon művei érték el ezt a határt.

Legutóbb 2 éve volt példa ilyen volumenű árverésre, akkor Claude Monet „Kazlak" című festménye kelt el 110,7 millió dollárért.

Bonnie Brennan, a Christie's America elnöke szerint a csütörtöki aukció sikere azt jelzi, hogy a műtárgyak piaca lassan visszatér a normális kerékvágásba. Hozzátette, Picasso töretlen népszerűségét is remekül jelzi a festmény vételára.

Sokakat elgondolkodtatott az utóbbi időben, hogyan fogják átalakítani a művészvilágot a digitális alkotások és az NFT-k, de úgy néz ki, a tradicionális festmények messze vannak még a parkolópályától.

The Conversation

Friss

Photo by Olga Guryanova on Unsplash

Az orvosi kamara figyelmeztette a rendőrséget a bilincs ügyében

Egyetértenek a korrupció felszámolásával, de az orvosok bilincses megszégyenítését feleslegesnek gondolják. Illetve a vesztegetők elleni fellépés is kaphatna nagyobb nyilvánosságot.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Elég lesz a normális megélhetéshez a 200 ezres minimálbér? Számoljunk!

A KSH felmérése alapján valamivel több kellene a normális megélhetéshez a magyarok szerint, mint amennyi nettó marad a megemelt minimálbérből. Mutatjuk, hogy mennyivel több.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

300 év sem volt elég, hogy megtisztítsák a Facebook-ot a gyűlölettől

A Wall Street Journal olyan belső dokumentumokhoz jutott, amelyekből kiderült, hogy a Facebook moderátorai mennyi időt töltöttek 2020-ban a kényes tartalmak ellenőrzésével. Az adatok remekül tükrözik, hogy mennyi gyűlölet és erőszak van a világban.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!