Fiatal lány ül egy rolleren
Fotó: Shutterstock

Idegesítenek az e-rollerek? Máshol is így vannak ezzel!

Még idén szabályozni kívánja a brit kormány az e-rollerek használatát. Jelenleg törvényesen csak magánterületen lehet közlekedni velük, kivéve a néhány hivatalos próbarollert.

Míg az e-rollerek használata közterületen törvénytelen, dolgozunk azon, hogy hogyan tehetnénk őket a biztonságos közlekedés részévé

– közölte egy londoni kormányszóvivő.

Próbarollerek 

Angliában több mint harminc régióban állítottak fel próbaként hivatalos kölcsönzőket, az innen származó e-rollereket közterületen is lehet használni.

Ezek maximum mintegy 25 km/órás sebességre képesek,

valamint automata világító és biztonsági eszközökkel vannak felszerelve.

E-rollereket sok helyen lehet kapni a szigetországban, a közlekedési államtitkár nemrég kilátásba is helyezte, hogy „lecsapnak az illegális e-scooter-eladókra”. Grant Shapps arra is célzott ugyanakkor, hogy azok a modellek, amelyek megfelelnek a kormány által meghatározott követelményeknek, hamarosan legálisan is használhatóak lesznek az angliai közutakon.

A vakokat halálra rémíti

A vakok brit érdekképviselete fontosnak nevezte, hogy a kormány a szabályok megalkotásakor vegye figyelembe a vakok és gyengénlátók érdekeit.

Az e-rollerek gyorsan mozognak, működésük halk, így nehéz észlelni őket, ráadásul gyakran a járdán haladnak, hiába nem szabad nekik

- olvasható a közleményükben.

Az egyik lehetséges megoldás szerintük az lenne, ha jobban láthatóvá és hallhatóvá tennék ezeket a járműveket.

Decemberben a londoni közlekedési társaság kitiltotta járatairól az e-rollereket, mert többször is tüzet okoztak.

Arról, hogy nálunk hogyan módosulna a Kresz az elektromos rollerek kapcsán, itt írtunk.


Ne hagyd ki!