A világban már csökken az élelmiszerek ára
Fotó: Shutterstock

A világban már csökken az élelmiszerek ára

Az ENSZ élelmezési ügynökségének világpiaci élelmiszer-árindexe októberben enyhén csökkent, ami a hetedik egymást követő havi csökkenés, és mintegy 14,9 százalékkal maradt el a márciusban mért történelmi csúcsértéktől. Nálunk éves összevetésben 35 százalékkal drágultak az élelmiszerek.


Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (Food and Agriculture Organization, FAO) globálisan leginkább forgalmazott élelmiszer-alapanyagok árát követő árindexe októberben 135,9 pont lett, kissé alacsonyabb a szeptemberi 136,0 pontnál. A szeptemberi értéket felülvizsgálat után 136,3 pontról módosította 136,0 pontra a FAO.

Az index az idén márciusban 159,7 ponton érte el rekordját. Az azóta tartó csökkenéssel együtt is az index októberi értéke még 2,0 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Az árindex a világjárvány előtt 2019-ben éves átlagban 96,1 ponton állt. A 2020-as index 98,1 pont, a 2021-es pedig 125,7 pont volt. Az élelmiszerárak októberi széleskörű csökkenését a gabonaárak emelkedése ellentételezte októberben. A gabonaindex 3,0 százalékkal emelkedett, ezen belül a búza árindexe 3,2 százalékkal, főként az ukrajnai export bizonytalan kilátásai, valamint a lefelé módosított amerikai készletek miatt. A rizs árindexe 1,0 százalékkal emelkedett.

Ezzel szemben a növényolajok árindexe októberben 1,6 százalékkal csökkent, és közel 20 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A napraforgóolaj nemzetközi jegyzésének emelkedését a pálma-, szója- és repceolaj világpiaci árának csökkenése több mint ellensúlyozta. A tejtermékek ára 1,7 százalékkal csökkent, a húsféléké 1,4 százalékkal, a cukoré pedig 0,6 százalékkal mérséklődött.

Itthon szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi értékeket. Az elmúlt 12 hónapban a háztartási energia és az élelmiszerek árszintje emelkedett a leginkább: az előbbi 62,1 az utóbbi 35,2 százalékkal lett magasabbak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint.

A Pulzus Kutató a Napi.hu megbízásából ezer fő megkérdezésével reprezentatív felmérést készített arról, hogy pontosan hogyan változtak a háztartások egy főre eső élelmiszer-kiadásai egy év alatt. A kutatás rávilágít, hogy egy négy tagú családnál a havi 100 ezer forinthoz is közelíthet az a pluszköltség, amennyivel többet kell élelmiszerre költeniük.


Ne hagyd ki!