Nincs több valutával megtömött utazóbőrönd az oroszoknál, csak 10 ezer dollárt vihetnek külföldre
Fotó: Shutterstock

Nincs több dollárral megtömött utazóbőrönd az oroszoknál

Ha egy orosz állampolgár külföldre utazna, akkor legfeljebb 10 ezer dollárnak megfelelő valutát vihet magával – erről írt alá rendeletet Vlagyimir Putyin.


Zuhan a rubel árfolyama

Azt, hogy pontosan mennyi rubel felel meg a 10 ezer dollárnak, az orosz jegybank határozza meg. Egy hete ilyenkor még 83 rubelt ért egy dollár, most már 108-as árfolyamon váltják, de volt, hogy 115-ig is zuhant.

Oroszország ideiglenesen meg akarja tiltani a külföldi befektetőknek, hogy eladják ottani érdekeltségeiket, annak érdekében, hogy még véletlenül se hozzanak elhamarkodott döntést – idézte a Reuters Mihail Misusztyin orosz miniszterelnököt. Mozgósítják az orosz állami vagyonalapot is, amely várhatóan egymilliárd rubelt költhet arra, hogy tulajdonrészt vásároljon orosz cégekben.

A tőkekivonás megindult: az amerikai Connecticut állam vagyonalapját arra utasította a helyi pénzügyminiszter, hogy adja el orosz érdekeltségeit – részben erkölcsi okokból, részben a befektetési kockázat csökkentése érdekében. A legnagyobb norvég nyugdíjalap, a KLP is bejelentette, hogy máshol keres helyet körülbelül 500 millió norvég korona (18,5 milliárd forint) értékű, eddig Oroszországban befektetett tőkéjének.

Az olajipari óriások is léptek

Kiszáll az orosz vállalatokkal közös projektekből a Shell, amely elítéli az Ukrajna ellen indított háborút. A vállalat egy 3 milliárd dolláros projektből szabadulna meg, kiszáll a Szakhalin-II cseppfolyósított földgáz-üzemből és a Szaljim petróleum vállalkozásból is. Az olajipari óriás ezen túlmenően minden együttműködést megszüntet az Északi-Áramlat 2-es projekttel is. Korábban a Shelléhez hasonló lépést jelentett be a BP is, amely eladja 20 százalékos tulajdonrészét az orosz Rosznyeftben.

Az Európai Unió nagykövetei közben megállapodtak abban, hogy hét orosz bankot kizárnak a nemzetközi fizetési rendszerből. A lista különlegességét az adja, hogy melyik hitelintézet nem szerepel rajta. A Sberbank megúszta, hiszen nem szerepel a listán. Ez viszont már nem segít a magyar Sberbank anyavállalatán, az osztrák Sberbank Europe AG-n, amelynél végelszámolás indul. Az orosz gázipari óriás, a Gazprom bankja, a Gazprombank is kimarad a büntetésből, ami azt jelzi, hogy az energiaellátás biztosítása kiemelten érzékeny téma, az EU ugyanis joggal tarthat attól, hogy Oroszország a gázszállítások csökkentésével torolja meg végül a rendkívül szigorú szankciókat.

A Bloomberg által megszellőztetett listán hét hitelintézet szerepel: a VTB Bank, a Bank Rosszija, a Bank Otkritie, a Novikombank, a Promsvyazbank, a Sovcombank és a VEB.RF. A tekintélyes gazdasági hírportál úgy tudja, a kitiltás mától életbe léphet.


Ne hagyd ki!