Ukránra cserélik az orosz vodkát a nyugati vendéglődök
Fotó: Shutterstock

A nyugati vendéglősök az orosz vodkát büntetik

Bárok, éttermek és italboltok Amerika-szerte kiöntik az orosz vodkákat, és ukrán szeszes italokkal helyettesítik azokat, így fejezik ki szolidaritásukat az ukrán néppel – írja a vg.hu.


A bosszú

Las Vegas-ban egy bártulajdonos azt mondta, akciót hirdettek 5 dolláros Nemiroff ukrán vodkára, amelynek teljes bevételét a Vöröskereszt kapja meg. Mások arról számoltak be, hogy a 300 dolláros orosz vodkát csak azért vették meg, hogy kiöntsék a lefolyóba. Ezt mindaddig folytatjuk, amíg Putyin illegálisan megszállja Ukrajnát – mondta az étterem tulajdonosa, megjegyezve, hogy az ajtó előtt sokan várták, hogy szombaton délelőtt 5 dolláros ukrán vodkát vegyenek.

Chris Sununu New Hampshire-i kormányzó rendeletben utasította az állam összes boltját, hogy függesszék fel az orosz szeszes italok árusítását.

A kanadai Ontarióban Peter Bethlenfalvy pénzügyminiszter arra utasította a tartományi alkoholellenőrző testületet, hogy az üzletek távolítsák el az orosz vodkát és más alkoholos termékeket.

Ontario csatlakozik Kanada szövetségeseihez az orosz kormány ukrán nép elleni agressziójának elítélésében, és határozottan támogatjuk a szövetségi kormány azon erőfeszítéseit, hogy szankcionálja az orosz kormányt

– mondta a miniszter. A termékeket a tartomány közel 700 üzletéből távolítják el. Kanadában Manitoba, New Brunswick, British Columbia és Newfoundland üzletei is hasonló lépéseket tettek.

Van ennek értelme

Eddig az Egyesült Államokban New Hampshire, Utah, Pennsylvania és Ohio kormányzója döntött úgy, hogy lekerül az állami tulajdonú italboltok polcairól minden orosz gyártású alkohol lekerül. Utah kormányzója azt is hozzátette, hogy kész megvizsgálni minden olyan állami beszerzést, amelynek orosz érintettsége lehet.

A bojkottnak valószínűleg nem lesz kézzelfogható hatása: az Egyesült Államokban a Desztillált Szeszek Tanácsa szerint a vodkaimportnak mindössze 1,2 százaléka származott Oroszországból 2021 első felében. Az orosz vodka tavaly csak 18,5 millió dollárt tett ki az USA 1,4 milliárd dollár értékű teljes vodkaimportjából, 660 millió dollár pedig a francia importból származott.