Sárga és égszínkék zászló ukrán nemzeti lobogó a tengerparton

Ukrán zászló a tengerparton Odessza közelében

Fotó: Shutterstock

Ennyibe kerül Ukrajnának, hogy elvágták a tengertől

Ukrajna naponta 170 millió dollárt veszít azon, hogy elvágták tengeri útvonalaitól – közölte az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nemzeti exportkapacitás a háború miatt kevesebb mint felére zsugorodott. A világ másik felén közben égető szükség volna az ukrán gabonára.


Az, hogy az ukránok nem tudnak hozzáférni eddig használt kikötőikhez, forintra átszámítva napi több mint 61 milliárdos plusz veszteséget jelent a háború sújtotta ország számára.

A tengeri szállítás pótolhatatlan

90 millió tonna mezőgazdasági termék kivitele vált lehetetlenné, amelyet ázsiai, afrikai és európai országokba küldtünk volna a kikötőinkből

közölte Smihal kormányfő az ország déli részén fekvő Odesszában.

Hozzátette, hogy néhány terméket a tengeri útvonal helyett közúton vagy vonaton szállítanak ki az országból. Más mezőgazdasági termények a földeken maradtak, mert a rakétatámadások miatt nem tudták betakarítani őket, megint mások orosz kézre kerültek. Arról, hogy az oroszok nem mindennel jártak jól, amit jártukban-keltükben elkoboztak az ukránoktól, itt írtunk.

Égető szükség

A világ másik felén közben égető szükség volna az ukrán terményekre.

A háború előtt az ukrajnai búza-, gabona és kukoricaexport több mint 95 százalékát a Fekete-tengeren át szállították,

és ennek a kivitelnek az 50 százaléka irányult a közel-keleti és észak-afrikai régió országaiba. Ez a létfontosságú útvonal most zárva van.

A közel-keleti és észak-afrikai régió mintegy 500 millió lakóját többek között a háború miatt eszkalálódott infláció súlyosan érinti. Az ENSZ az élelmiszerárak 34 százalékos emelkedését jelentette be áprilisban az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy egy országokban, például Szíriában 100-200 százalékkal emelkednek drágább lesz az étel. A térség államaiban a forró és száraz éghajlat miatt csak minimális mennyiségben tudnak gabonát termeszteni.

David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának vezetője korábban arra figyelmeztetett, hogy

a háború következményei teljes valójukban ősszel zuhanhatnak majd a közel-keleti és észak-afrikai országokra,

ami tömeges migrációt válthat ki. Úgy fogalmazott: ha Észak-Afrikát a sorsára hagyjuk, Észak-Afrika Európába fog jönni. Ha nem törődünk a Közel-Kelettel, a Közel-Kelet majd Európába jön.

Ne hagyd ki!