Búza lábon sárga-kék ukrán zászlóval
Fotó: Shutterstock

Szíriába vihetik orosz hajókon a lopott ukrán gabonát

Valószínűleg Szíriába tartanak orosz zászló alatt hajózó, lopott ukrán gabonával megpakolt hajók, majd a rakományt más közel-keleti célpontokon terítik – állítja az ukrán kormány.Emellett a Krím-félszigetre is jut az ukrán gabonából és más mezőgazdasági terményekből.

Többezer tonna

A kijevi védelmi minisztérium hírszerzői úgy tudják, hogy Oroszország jelentős mennyiségű magot és gabonát szállít a Krímbe, amelyet 2014-ben annektáltak. Emellett ukrán zöldséggel és gyümölccsel megpakolt szállítmányok és érkeznek oda.

A múlt héten Egyiptom már visszafordított két, lopott ukrán búzával teli orosz hajót, ezt a helyi ukrán követségi ügyvivő közölte a The Wall Street Journallel.

Az ukrán gazdák és hatóságok egy ideje már azzal vádolják az oroszokat, hogy többezer tonna gabonájukat lopták el, mert szándékosan el akarják lehetetleníteni az ország számára létfontosságú agrárszektort. Arról mi is írtunk korábban, hogy ötmillió dollár értékben tűntek el mezőgazdasági gépek, amelyeket később az orosz erők nem tudtak beindítani.

Rajtuk marad

Oroszország korábban elzárta Ukrajna fekete-tengeri kikötőit, amelyek kulcsszerepet játszanak a termények exportálásában, illetve a mezőgazdasági felszerelések importjában. 2021-ben Ukrajna 28 milliárd dollár értékben exportált élelmet. Az agrárszektorból származik az ország GDP-jének 10 százaléka.

Arról, hogy naponta mekkora a veszteséget jelent Kijev számára az, hogy elzárták legfontosabb szállítási útvonalától, nemrég itt írtunk.

Az Európai Unió a héten lépéseket tett annak érdekében, hogy segítse az ukrajnai exportútvonal újratervezését az orosz blokád után. A magyat vasút is besegít. Vasúton azonban csak a szokásos árumennyiség töredéke juttatható ki a háború sújtotta országból: havonta csupán 1,1 millió tonna mennyiséget tudnak szárazföldi útvonalon kivinni, miközben Ukrajnának 25 millió tonnányi, exportra szánt készlete van.

A helyzet nemcsak Ukrajnának fájdalmas, hanem azoknak a többnyire szegény, közel-keleti és észak-afrikai országoknak is, amelyek számára eddig az ukrajnai kenyérgabona volt az egyik legfőbb élelemforrás. Erről itt írtunk bővebben.

A szállítás körüli tartós bizonytalanság tovább növelheti a világpiaci árakat.

Ne hagyd ki!