AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagok sorakoznak a cég logójának felirata előtt egy fehér szobában

Brit kiberbiztonsági szakértők tájékoztatása szerint tavaly a hackerek kedvelt célpontjai a Covid-oltások kutatásával foglalkozó szervezetek voltak.Célpontban a vakcinák

A brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) 2020 augusztusa és 2021 szeptembere között összesen 777 hackertámadást azonosított, ami abszolút rekordnak számít. A központ éves beszámolója szerint az egészségügy védelme kritikusan fontossá vált az időszakban.

A Kormányzati Kommunikációs Központ részeként működő NCSC adataiból kiderült, hogy minden ötödik támadást olyan szervezeteket ellen indítottak, amelyek kapcsolatban álltak az egészségüggyel. A központ külön kiemelt egy esetet, amelyben az Oxfordi Egyetemnek segített elhárítani egy nagyszabású hackertámadást, ami az AstraZeneca vakcinák gyártásában jelentős fennakadásokat okozhatott volna.

Az NCSC úgy látja, a bejelentett incidensek számának növekedése – az előző évi 723-hoz képest – részben annak köszönhető, hogy hatékonyabban azonosította a kiberfenyegetéseket.

A lakosság segítségével

Az éves jelentésben arról is beszámoltak, hogy a központ a vizsgált évben közel hatmillió lakossági bejelentést kapott rosszindulatú netes tartalmakról. Ezek több mint 53 ezer átveréshez és 96 500 weboldal eltávolításához vezettek.

Az NCSC szerint az egyik legnagyobb probléma a zsarolóprogramok, más néven a ransomware támadások megállíthatatlannak tűnő terjedése. Ez egy olyan folyamat, amelyben a célpont adatait ellopják, titkosítják, súlyosabb esetben ellehetetlenítik a működését. Többnyire csak a hackerek által követelt váltságdíj kifizetése oldja meg a problémát. 2017-ben maga az NCSC is áldozatul esett egy ilyen támadásnak.

Lindy Cameron, a központ vezérigazgatója az októberi Chatham House Cyber konferencián figyelmeztetett, hogy a bűnözők és az államilag támogatott hackercsoportok továbbra is fegyverként fogják használni a világjárványt a támadásaikhoz. Legyen szó akár a vakcinákhoz köthető információk megszerzéséről, az oltóanyagok gyártásának szabotálásáról, vagy a félelmek szításáról a csalások kivitelezésének megkönnyítése érdekében.

Ne hagyd ki!