Az USA kormányának öltönyös képviselője százdolláros bankjegyeket kínál azoknak, akik információkkal tudnak szolgálni a hackerekről
Fotó: Shutterstock

Jól jönne 10 millió dollár? Egy használható tippért a tiéd lehet

Az Egyesül Államok kormánya 10 millió dolláros nyomravezetői díjat ajánlott fel azoknak, akik használható információkkal tudnak szolgálni a DarkSide hackercsapatról.


Nem viccelnek

A DarkSide akkor került igazán az USA célkeresztjébe, amikor a hackercsapat májusban teljesen lebénította a Colonial Pipeline rendszerét. A cég egy csaknem 9 ezer kilométeres vezetékhálózatot üzemeltet, amin keresztül finomított kőolaj-származékot szállít Amerika déli és keleti parti államaiba. A hackereknek köszönhetően szinte az egész vezetékrendszer működése lebénult, ami jelentős üzemanyaghiányt eredményezett az érintett államokban. A Colonial végül az FBI intelme ellenére 4,4 millió dollárnyi, átszámítva közel 1,4 milliárd forintnyi váltságdíjat fizetett bitcoinban. Annak ellenére, hogy a kifizetett 75 bitcoinból 63,7-et vissza tudott szerezni a cég, a DarkSide meglehetősen nyereséges időszakot tudhat maga mögött.

Az Elliptic nevű kriptovaluta elemző vállalat sikeresen azonosította a hackerek által használt bitcoin-tárcát, és kiderítette, hogy a csoport az elmúlt időszakban alsó hangon 90 millió dollárnyi, azaz több mint 28 milliárd forintnyi váltságdíjat gyűjtött be összesen 47 áldozattól.

Mivel a kiberbűnözők óriási károkat okoznak, ráadásul már egész üzleti modelleket építettek hacker-szolgáltatásaikra, ezért az USA nagyszabású, komoly ösztönzőkkel tarkított hajtóvadászatot indított a bűnözők után.

Kevés remény

Az említett 10 millió dolláros (3,1 milliárd forint) jutalom azoknak jár, akik olyan információkkal tudnak szolgálni, amelyek alapján beazonosítható a DarkSide valamelyik vezetőségi tagjának személyazonossága és tartózkodási helye. Továbbá egy külön, ötmillió dolláros (1,55 milliárd forint) jutalmat is felajánlottak azoknak, akik megbízható információkkal tudnak szolgálni olyan emberekről, akik arra készülnek, hogy részt vegyenek a DarkSide egyik soron következő ransomware támadásában. Az USA az elmúlt években többször is felajánlotta a milliós nyomravezetői díjakat, viszont ezek többnyire soha nem kerülnek kiosztásra. Mégpedig azért, mert a hackerek általában Oroszországban bujkálnak, ahol a hatóságok jellemzően figyelmen kívül hagyják a nyugati országok orosz hackerek elleni vádjait.

Ha valakinek mégis lenne használható információja, akkor azt anonim módon a Tor böngésző segítségével EZEN A LINKEN oszthatja meg az USA kormányával.

Ne hagyd ki!