Egy iPhone X okostelefon a dobozán fehér háttérben
Fotó: Unsplash

Több mint 30 millióért kelhet el az iPhone, amit még használni sem lehet

Ken Pillonel az egyetlen ismert ember, akinek sikerült átalakítania egy iPhone Lightning töltő csatlakozóját egy teljesen működőképes USB-C portra. A készüléket árverésre bocsátotta, az aktuális licit több mint 100 ezer dollár. A leendő tulajdonos azonban elviekben nem használhatja a készüléket.


Gyűjtői darab

Miután évekig vártam egy USB-C töltős iPhone-ra, úgy döntöttem, elegem van. Inkább csinálok egyet magamnak.

-kezdte mondandóját Pillonel a készülék módosításának folyamatát bemutató YouTube videójában, amit már több mint 280 ezren tekintettek meg.

Pillonel az átalakítást követően árverésre bocsátotta az egyedi iPhone-t az eBay-en, november 11-ig licitálhatnak az érdeklődők. A készülék ára november első napjaiban 5000 dollár körül mozgott, két nappal később viszont a legmagasabb ajánlat már meghaladta a 100 ezer dollárt (31 millió forint) is.

Nagyon meglepett az érdeklődők reakciója. Úgy gondolom, azért ilyen népszerű a telefon, mert az utóbbi időben nem került árverésre gyűjtői Apple termék. Tehát azok, akiknek sokáig nem volt lehetőségük ilyen tárgyat vásárolni, most különösen nagy érdeklőést mutatnak iránta. Kiváló befektetésnek gondolják.

- mondta Pillonel az Insider-nek.

Csak finoman!

Külön érdekesség, hogy bár egy teljesen működőképes iPhone X telefonról van szó, Pillonel kikötötte, hogy a leendő tulajdonos nem használhatja a készüléket. Legalábbis napi szinten. Ezt azzal indokolta, hogy a módosított darabot a koncepció működőképességi bizonyítékának szánta.

Elmondta, hogy azért csinált egy YouTube videó a folyamatról, mert amikor nekilátott az átalakításnak, egyetlen oktatóanyagot sem talált az interneten. A részletes leírást a Github weboldalon is közzétette. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem sufnituningról van szó, Pillonel ugyanis a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet robotika mesterszakos hallgatója, és még neki is meggyűlt a baja a kifinomult hardver- és szoftverrendszer „megbütykölésével". Ettől függetlenül, ha valaki kedvet kapna a „barkácsoláshoz", ebben a videóban megtekintheti a tanuló munkáját:

Ne hagyd ki!