Egy iPhone X okostelefon a dobozán fehér háttérben
Ken Pillonel az egyetlen ismert ember, akinek sikerült átalakítania egy iPhone Lightning töltő csatlakozóját egy teljesen működőképes USB-C portra. A készüléket árverésre bocsátotta, az aktuális licit több mint 100 ezer dollár. A leendő tulajdonos azonban elviekben nem használhatja a készüléket.


Gyűjtői darab

Miután évekig vártam egy USB-C töltős iPhone-ra, úgy döntöttem, elegem van. Inkább csinálok egyet magamnak.

-kezdte mondandóját Pillonel a készülék módosításának folyamatát bemutató YouTube videójában, amit már több mint 280 ezren tekintettek meg.

Pillonel az átalakítást követően árverésre bocsátotta az egyedi iPhone-t az eBay-en, november 11-ig licitálhatnak az érdeklődők. A készülék ára november első napjaiban 5000 dollár körül mozgott, két nappal később viszont a legmagasabb ajánlat már meghaladta a 100 ezer dollárt (31 millió forint) is.

Nagyon meglepett az érdeklődők reakciója. Úgy gondolom, azért ilyen népszerű a telefon, mert az utóbbi időben nem került árverésre gyűjtői Apple termék. Tehát azok, akiknek sokáig nem volt lehetőségük ilyen tárgyat vásárolni, most különösen nagy érdeklőést mutatnak iránta. Kiváló befektetésnek gondolják.

- mondta Pillonel az Insider-nek.

Csak finoman!

Külön érdekesség, hogy bár egy teljesen működőképes iPhone X telefonról van szó, Pillonel kikötötte, hogy a leendő tulajdonos nem használhatja a készüléket. Legalábbis napi szinten. Ezt azzal indokolta, hogy a módosított darabot a koncepció működőképességi bizonyítékának szánta.

Elmondta, hogy azért csinált egy YouTube videó a folyamatról, mert amikor nekilátott az átalakításnak, egyetlen oktatóanyagot sem talált az interneten. A részletes leírást a Github weboldalon is közzétette. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem sufnituningról van szó, Pillonel ugyanis a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet robotika mesterszakos hallgatója, és még neki is meggyűlt a baja a kifinomult hardver- és szoftverrendszer „megbütykölésével". Ettől függetlenül, ha valaki kedvet kapna a „barkácsoláshoz", ebben a videóban megtekintheti a tanuló munkáját:

The Conversation

Ne hagyd ki!