Itt áll a világ egyik leghíresebb karácsonyfája
Fotó:123RF

Elviszünk a világ leghíresebb karácsonyfájához

Egy gazdasági válság által megtépázott nagyváros „romjaiból” született meg New York ikonikus épületegyüttese, a Rockefeller Center, amely majd' százéves története során a sokszínű metropolisz egyik izgalmas színfoltja, lüktető szíve lett. A karácsonyfája évente több mint egymillió látogatót vonz.


Így kezdődött

Az épületegyüttes története az 1920-as évekig nyúlik vissza, amikor a nagy világválság a virágzó New York életét is felforgatta. A terület, ahol a ma 19 épület alkotta Rockefeller Center fekszik, annak idején a Columbia Egyetem tulajdonában volt, John D. Rockefeller olajmágnás ettől az intézménytől vette bérbe a földet 1928-ban azzal a szándékkal, hogy itt épüljön fel a Metropolitan Opera. Az a projekt végül kudarcba fulladt, ami viszont lehetőséget adott egy grandiózus, üzleti előnyökkel kecsegtető elképzelés megvalósítására. Az art deco stílusú komplexum eredeti 14 épülete végül 1939-re készült el, és mindamellett, hogy a város egyik megkerülhetetlen központja lett, ez volt az addigi legnagyobb olyan beruházás, amelyet kizárólag magánbefektetések révén finanszíroztak. Utóbb további öt épülettel bővült a Rockefeller Center, amely végül az 1970- es években nyerte el jelenlegi formáját, és mára egy külön kis városrész New Yorkon belül, írja a drivemagazine.eu.

Atlasz és Prométheusz

A legismertebb épülete egyben a legmagasabb is, ez a 26 méter magas Comcast Building, amely egyebek között az NBC tévétársaság székháza. Ezen kívül a turisták kedvelt célpontja különleges kilátójával és 65. emeleti, Rainbow Room nevű éttermével. Már az építés kezdetén megfogalmazódott az ötlet, hogy az egyes épületeket egyedi műalkotásokkal díszítsék, amihez egy neves mitológia- és szimbólumszakértő segítségét is kérték. Végül több tucat szobor, dombormű, szökőkút és festmény kapott helyet a komplexumban, melyek közül a leghíresebb a Szent Patrik-székesegyház felé néző, egy jelképes földgömböt a hátán cipelő Atlasz szobra, valamint az aranyszínű Prométheusz, amely előtt az ikonikus süllyesztett korcsolyapálya is otthonra talált. Az állandó darabok mellett szezonális alkotások, street art művek és sokszor egészen egyedi installációk is felbukkannak az épületek közötti utcákon.

A neves karácsonyfa

A Rockefeller Center karácsonyfája minden évben több mint egymillió látogatót vonz és már fényeinek felkapcsolása is külön attrakció. A hagyományt 1931-ben az épületegyüttesen dolgozó munkások kezdték, akik a gazdasági világválság ellenére is összegyűjtötték a pénzt egy 6 méter magas fára, és kézzel készített díszekkel dekorálták. Tettük a reményt és a hálát szimbolizálta azokban a nehéz időkben, 1933-tól pedig hivatalossá vált az esemény. A fa minden évben önkéntes felajánlás útján kerül a városba, az éjszaka leple alatt állítják fel, az ünnepi időszak után pedig a Habitat for Humanity jótékonysági szervezethez kerül, és anyagát házépítéseknél hasznosítják.


Ne hagyd ki!