David Beckham szmokingban mosolyog egy fehér fal előtt
Fotó: Shutterstock

A bírálók szerint David Beckham-et megvették kilóra a katariak

Alighanem a világ egyik legellentmondásosabb labdarúgó-világbajnokságának lehetünk tanúi 2022-ben. Sokan korrupciót kiáltottak, amikor a FIFA Katarnak ítélte a rendezés jogát. A népharag most Sepp Blatter után David Beckham-re is rázúdult, mert elfogadta a rendező ország visszautasíthatatlan ajánlatát.Van az a pénz…

A Manchester United és az angol labdarúgó-válogatott élő legendája szeptemberben látogatott el Katarba, valószínűleg ekkor ütötték nyélbe a közfelháborodást kiváltó üzleti megállapodást. David Beckham 277 millió dollárért, azaz nagyjából 85,9 milliárd forintért elvállalta, hogy a következő tíz évben Katar utazó nagyköveteként mindent megtesz a sivatagi emírség turizmusának és kultúrájának népszerűsítéséért. Természetesen ebbe a futballvébé promotálása is beletartozik. Bírálói szwerint Beckham ezzel egy olyan ország előtt „hódolt be"- ráadásul az UNICEF nagyköveteként-, ahol napjainkban is büntetik a homoszexualitást, a nőket pedig másodrangú polgároknak tekintik. A visszavonult sportoló hozzátette, hogy a megállapodásban kikötötték, hogy a vébé alatt semmilyen atrocitás nem érheti a külföldi meleg szurkolókat, és a szivárványos zászlók használatát sem fogják tiltani.

Véres VB

A bejelentést követően szinte azonnal nekiestek Beckham-nek a közösségi média platformokon. Az ismeretlen kommentelők mellett emberjogi aktivisták is megkérdőjelezték az egykori sztárfocista lépését, főleg a felsorolt okok miatt. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának a katari emberi jogi helyzetről szóló jelentése azt is megállapította, hogy jelentős korlátozások tapasztalhatók a szólásszabadság terén, és a kényszermunka is bevett szokás az országban.

Utóbbi kiemelt figyelmet kapott a világbajnokságnak köszönhetően, ugyanis a Guardian kutatása szerint az elmúlt tíz évben több mint 6500 pakisztáni, indiai, nepáli, bangladesi és Srí Lanka-i vendégmunkás vesztette életét a katari építkezéseken.

Érdemes megjegyezni, hogy Beckham szoros kapcsolatban áll a Paris Saint-Germain elnökéve, Nasszer al-Kelaifivel. Mondjuk ez annyira nem is meglepő, hiszen a focista a PSG-ből vonult nyugdíjba. Szóvivője elmondta, hogy Katar sokat lépett előre az utóbbi időben az emberi jogok területén, Beckham szerint pedig a „futball a legjobb eszköz a nézetkülönbségek áthidalására".

Ne hagyd ki!