A firenzei egyetem igazán különleges, kifejezetten a kávé szerelmeseire szabott mesterkurzust jelentett be. A képzés januárban indul.

La dolce vita

Legyen szó az otthoni kotyogósról, a frissen őrölt brazil szemesről vagy éppen a cibetmacska ürülékes "keverékről", a kávézás életérzés. Művészet. Persze csak, ha jól csinálják. A firenzei egyetem vezérkara úgy döntött, ideje kávés szakemberekkel gazdagítani a világot, ezért elindított egy mesterkurzust, amelyen a tanulók a kávékészítés minden fortélyát elsajátíthatják. A kávébabok termesztésétől, gondozásától kezdve a kávéellátási lánc felépítésén át egészen egy friss csésze elkészítéséig, mindent. A képzés januárban kezdődik és kilenc hónapig tart, 24 diákot várnak az első osztályba. Van azonban egy bökkenő. Természetesen külföldi diákok is jelentkezhetnek, de az órákat olaszul fogják tartani. Aggodalomra semmi ok, a jövőben angol nyelvű osztályokat is indítanak. Az órákat nem meglepő módon Olaszországban, a világ kávéfővárosában, az eszpresszó szülőföldjén tartják.

Átvesszük az üzlet minden aspektusát. A kávé eredetétől kezdve az elkészítésig és a tálalásig. Tudomásom szerint a világon nincs másik ilyen jellegű képzés.

-mondta a tanfolyam felügyelője, Francesco Garbati Pegna.

„B” terv

Francesco Garbati Pegna-nak igaza lehet, viszont nem a firenzei az egyetlen egyetem, amely kávétanokat oktat. Nemigazán népes táborról van szó, de egyebek között az olaszországi Universita del Cafe és a Kaliforniai Egyetem Davis Kávéközpontja is kínál mesterképzéseket, amelyeken kávétudományokat tanítanak.

Ha nem tudsz olaszul, vagy egyszerűen nem tudod megoldani, hogy kilenc hónapig Olaszországban tanulj, akkor sincs okod a szomorkodásra. Már rengeteg barista tanfolyamra lehet jelentkezni Magyarországon is, az online és a személyes kávéoktatási kurzusok száma is megugrott az elmúlt években.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!