Három ember kávéval koccint a mesterképzés végén
A firenzei egyetem igazán különleges, kifejezetten a kávé szerelmeseire szabott mesterkurzust jelentett be. A képzés januárban indul.

La dolce vita

Legyen szó az otthoni kotyogósról, a frissen őrölt brazil szemesről vagy éppen a cibetmacska ürülékes "keverékről", a kávézás életérzés. Művészet. Persze csak, ha jól csinálják. A firenzei egyetem vezérkara úgy döntött, ideje kávés szakemberekkel gazdagítani a világot, ezért elindított egy mesterkurzust, amelyen a tanulók a kávékészítés minden fortélyát elsajátíthatják. A kávébabok termesztésétől, gondozásától kezdve a kávéellátási lánc felépítésén át egészen egy friss csésze elkészítéséig, mindent. A képzés januárban kezdődik és kilenc hónapig tart, 24 diákot várnak az első osztályba. Van azonban egy bökkenő. Természetesen külföldi diákok is jelentkezhetnek, de az órákat olaszul fogják tartani. Aggodalomra semmi ok, a jövőben angol nyelvű osztályokat is indítanak. Az órákat nem meglepő módon Olaszországban, a világ kávéfővárosában, az eszpresszó szülőföldjén tartják.

Átvesszük az üzlet minden aspektusát. A kávé eredetétől kezdve az elkészítésig és a tálalásig. Tudomásom szerint a világon nincs másik ilyen jellegű képzés.

-mondta a tanfolyam felügyelője, Francesco Garbati Pegna.

„B” terv

Francesco Garbati Pegna-nak igaza lehet, viszont nem a firenzei az egyetlen egyetem, amely kávétanokat oktat. Nemigazán népes táborról van szó, de egyebek között az olaszországi Universita del Cafe és a Kaliforniai Egyetem Davis Kávéközpontja is kínál mesterképzéseket, amelyeken kávétudományokat tanítanak.

Ha nem tudsz olaszul, vagy egyszerűen nem tudod megoldani, hogy kilenc hónapig Olaszországban tanulj, akkor sincs okod a szomorkodásra. Már rengeteg barista tanfolyamra lehet jelentkezni Magyarországon is, az online és a személyes kávéoktatási kurzusok száma is megugrott az elmúlt években.


The Conversation

Ne hagyd ki!