Balról jobbra növekvő számú pénzérmékből álló oszlopokon zöld növények növekednek
Fotó: Pixabay

Soha nem költöttek még annyi pénzt a kockázati tőkések, mint idén

Bár a 2021-es évnek még nincs vége, máris rekordot döntöttek a világ legmerészebb befektetői. Korábban soha nem fordult elő, hogy a globálisan befektetett kockázati tőke összértéke egy pénzügyi negyedévben meghaladja a 100 milliárd dollárt, idén viszont ez többször is megtörtént.


Rekord rekord hátán

Noha az idei év negyedik negyedéves adatai még hiányoznak, máris kijelenthetjük, hogy a történelem eddigi legpörgőbb évét tudhatják maguk mögött a kockázati tőkések. Jól indult a 2021-es év, ugyanis rögtön az első pénzügyi negyedévben rekord született: globálisan összesen 135 milliárd dollárnyi tőke áramlottt a világ legkülönbözőbb vállalataihoz január és március között. Ez volt az első alkalom, hogy a befektetők egy negyedévben átlépjék a 100 milliárd dolláros lélektani határt.

Úgy tűnik, a tőkések vérszemet kaptak, ugyanis a soron következő pénzügyi időszakok rendre túlteljesítették a márciusban lezárt eredményeket:

  • a második negyedévben 159,
  • a harmadik negyedévben pedig 160 milliárd dollárt fektettek be az üzletemberek az ígéretes cégekbe.

A korai, jellemzően magvető időszakokban kötött üzletek átlagos értéke az elmúlt három évben megháromszorozódott, idén elérte az 50 millió dollárt. A legtöbb pénz a technológiai szektorban kötött ki. A finanszírozásoknak köszönhetően 2021-ben több mint 480 startuppal gyarapodott az unikornisok klubja. Ezek azok a cégek, amelyek piaci értéke meghaladja az egymilliárd dollárt. Viszonyításképp az idei második negyedévben több unikornis „született”, mint tavaly összesen.

Mi a helyzet Európában?

Az irdatlan mennyiségű tőke jelentős része, hozzávetőlegesen 100 milliárd dollár az európai startupoknál landolt. Az Atomico kockázati tőkealap friss elemzése szerint év végére ez a szám elérheti a gigantikus 121 milliárd dolláros, azaz a nagyjából 39 325 milliárd forintos összeget is. Összehasonlításképp tavaly 41 milliárd dollárnyi támogatást könyvelhettek el a cégek.

Kontinensünkön jelenleg 321 unikornis minősítésű tech startup található. Ebből 98 idén került be a presztízses klubba. Az Atomico jelentéséből az is kiderül, hogy kontines tech-szektorának teljes piaci értéke átlépte a háromezer milliárd dolláros összértéket.

Az új belépőknek azonban érdemes vigyázni. Az Atomico arra is rámutatott, hogy az említett 100 milliárd dollár egy százaléka került a 2021-ben alapított cégekhez. Korábbi években ez a szám 1-3 százalék körül mozgott.

Ne hagyd ki!