A britek engedélyezték elsőként a világon a koronavírus leküzdésére kifejlesztett tablettát
Fotó: Shutterstock

Megkapta az első engedélyt a koronavírus ellen kifejlesztett tabletta

A világon elsőként a britek engedélyezték az amerikai Merck és a Ridgeback Biotherapeutics által közösen kifejlesztett koronavírus elleni tablettás gyógyszer klinikai terápiás használatát. Az új készítmény, amelyet a már tünetes betegek kaphatnak, fontos fegyver lehet a járvány elleni harcban.


A döntés

A brit gyógyszer- és egészségügyi termékeket szabályozó hatóság (MHRA) klinikai adatokra hivatkozva azt javasolta, hogy a Merck és Ridgeback Biotherapeutics által kifejlesztett molnupiravir nevű gyógyszert a pozitív Covid-19 tesztet követően a lehető leghamarabb, a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül alkalmazzák.

Ez az első szájon át szedhető vírusellenes készítmény a Covid-19 kezelésére, amely zöld utat kapott. Az amerikai döntéshozók ebben a hónapban ülnek össze, hogy szavazzanak a molnupiravirt engedélyezéséről, - írja nemzetközi sajtóhírek alapján a napi.hu.

Az előzmények

Már korábban is alkalmaztak különböző készítményeket - mint az itthon is használt favipiravir és a remdesivir - a koronavírusos betegek kezelésében, azonban ezeket eredetileg nem specifikusan a covid ellen fejlesztették ki. Az eddig alkalmazott készítmények ráadásul közepes hatásfokúak voltak, rendre csak a beteg kórházi kezelésében kaptak szerepet a súlyos eseteknél.

Másrészről a világszerte több mint 5,2 millió ember halálát okozó világjárvány kezelésére irányuló kezelések eddig főként a vakcinákra összpontosítottak. A Merck által kifejlesztett Molnupiravirt nagy figyelem kíséri, mert a múlt hónapban kapott adatok azt mutatták, hogy a betegség korai szakaszában adva felére csökkentheti a halálozás vagy kórházi kezelés esélyét azoknál, akiknél a legnagyobb a súlyos Covid-19 kialakulásának kockázata.

A Nagy-Britanniában Lagevrio néven forgalomba kerülő gyógyszert úgy tervezték, hogy a Covid-19-et okozó vírus genetikai kódjának másolását lehetetlenné tegye. Naponta kétszer, öt napon keresztül kell bevenni. A brit kormány és az ország Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) szigorúan vizsgálja, hogy a kezelés mennyire hatásos, valamint a terápiás alkalmazásra is folyamatosan frissítik az útmutatót.


Ne hagyd ki!