Két bitcoin érme egy orosz matrjoska-baba mellett, rubeleken
Fotó: Shutterstock

Több tízezer orosz ügyfelet tiltott le az egyik legnagyobb kriptotőzsde

A világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb kriptotőzsdéje, a Coinbase bejelentette, blokkolja a hozzáférést több mint 25 000 kriptotárcához, amelyek valamilyen szinten szankcionált orosz magán- vagy jogi személyekhez köthetők.


A Coinbase amellett, hogy befagyasztotta a tárcákat, a blokklánc hálózaton tárolt címeket megosztotta az Egyesült Államok kormányával, így támogatva az esetleges jövőbeni szankciókat.

Paul Grewal, a Coinbase jogi igazgatója hozzátette, a rendszerük azt is megakadályozza, hogy az érintett ügyfelek új számlákat nyissanak, továbbá képes észlelni a tilalom megkerülésére irányuló kísérleteket is.

A vállalat azokra a globális szankciókra alapozta lépését, amelyekkel egyebek között az USA, az Egyesült Királyság, az EU, az ENSZ, Szingapúr, Kanada és Japán bünteti Oroszországot.

Például, amikor az Egyesült Államok 2020-ban szankcionált egy orosz állampolgárt, megnevezett három kapcsolódó blokklánc-címet is. A fejlett blokklánc-elemzés révén proaktívan azonosítottunk több mint 1200 további címet, amelyek potenciálisan kapcsolatba hozhatók voltak a szankcionált személlyel, ezeket szintén felvettünk belső tiltólistánkra. A Coinbase jelenleg több mint 25 000 olyan orosz személyhez vagy szervezethez köthető címet blokkol, amelyekről úgy gondoljuk, hogy kapcsolatba hozhatók tiltott tevékenységekkel, ezek közül sokat saját proaktív vizsgálataink során azonosítottunk

– mondta Grewal.

Mi a helyzet a többiekkel?

A Coinbase bejelentése nem sokkal azután érkezett, hogy Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes megkérte a nagy kriptotőzsdéket, hogy fagyasszák be az oroszok által használt blokklánc-címeket.

Kulcsfontosságú, hogy ne csak az orosz és fehérorosz politikusokhoz kapcsolódó címeket fagyasszák be, hanem szabotálják a hétköznapi felhasználókat is

-írta Fedorov hivatalos Twitter-fiókján.

A Coinbase, a Binance, illetve az összes többi nagy kriptotőzsde megtagadta a hétköznapi polgárok szankcionálását. Ettől függetlenül jelezték, együtt fognak működni az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval.

A Binance és a Coinbase szóvivői kifejtették, hogy bár nem tiltják le az összes orosz számlát a platformjukon, lépéseket tesznek a szankcionált jogi és természetes személyek azonosítására, valamint fiókjaik és tranzakcióik blokkolására.

A tőzsdék álláspontja szerint tevékenységük a globális pénzügyi szabadságot szolgálja, a felhasználók kriptovalutáikhoz való hozzáférésének megtiltása pedig szembe menne a kriptovaluták létezésének okával.

Ne hagyd ki!