Különböző nemzetek zászlói egy nagykövetség előtt
Fotó: Shutterstock

Ez a jövő? A világ túlsó felén most forradalmasítják a diplomáciát

Barabados vezetése megállapodott a Decentraland nevű virtuális valóság platformmal: a Karib-térségben található sziget létrehozza a világ első virtuális nagykövetségét-írja a Coinbase.Szép új világ

Barabdos már jó ideje tervezgeti a „történelminek" nevezett lépést, a megállapodásnak köszönhetően az eddig csak a képzeletben létező koncepció szűk két hónapon belül valósággá, pontosabban virtuális valósággá válhat. A Decentraland a világ egyik első és legnagyobb, ethereum blokklánc alapú, digitális életteret üzemeltető vállalata.

Egyelőre nem ismert, hogyan fog működni a digitális nagykövetség, de néhány részletre már fény derült. A Decentraland világában nagyjából 90 ezer parcella található. Ezeket úgy képzeljük egy, mint a digitális telkeket.

A barbadosi kormány a szabad, vagy éppen eladósorban lévő parcellák egy bizonyos hányadát vásárolja fel, amelyeken virtuális nagykövetségeket és konzulátusokat fog létrehozni. A „beutazáshoz" a diplomatáknak szükségük lesz egy speciálisan erre a célra kialakított e-vízumra. Továbbá egy „teleporter" nevű funkcióval a látogatók a papírok ellenőrzése után szabadon utazhatnak, teleportálhatnak a parcellák és a nagykövetségek között.

A „telekvásárlás", és minden egyéb tranzakció vélhetően a Decentraland saját kriptovalutájával, a MANA-val valósítható meg.

Ez még csak a kezdet

A projektet Barbados jelenlegi egyesült arab emírségekbeli nagykövete, H.E. Gabriel Abed vezeti, aki a Bitt nevű kriptovállalatot alapította, így nem ismeretlen számára ez a megoldás. A kormány tájékoztatása szerint több digitális világban is agresszívan fognak terjeszkedni, ennek érdekében már több platformmal, egyebek között a SuperWorld és a Somnium Space vállalatokkal is tárgyalnak.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor a decentralandi nagykövetség felavatása januárban várható. Amint ez megtörténik, Barbados lesz a világ első országa, amely digitális szuverén földdel rendelkezik a metaverzumban.

Barbados lépése azt jelzi, hogy a nagy technológiai cégek, így a Meta (Facebook), a Disney, az Apple, a Google és a Microsoft mellett a világ kormányai is egyre jobban érdeklődnek a metaverzum iránt. Ágazati szakértők szerint a virtuális valóság térhódítása jelenti a következő nagy állomást a digitális forradalomban, ami minden bizonnyal egy több ezer milliárdos üzletágat rejt magában. Arról, hogy pontosan mi is az a metaverzum, EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk bővebben.

Ne hagyd ki!