Világító Blockhain hálózat a világ körül
Fotó: Pixabay

Kiderült, mennyit keres a  kriptopiac "nagy öregje"

A találó nevű Blockchain.com a közelmúltban ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, ami kripto-években akár egy évszázaddal is felér. A magánvállalat vezetői az évtizedes hallgatás után megtörték a csendet, és megosztották a Fortune-nel, hogy mekkora a cég bevétele.Hőskori versenyző

Amikor a Blockchain-t 2011-ben megalapították, még csak egy „blokk felfedező" eszköz volt a kínálatában, ami – bármennyire is meglepő – bitcoin tranzakciók nyomon követésére szolgált. Akkoriban csak a bitcoin rendelkezett saját blokklánccal, a valuta értéke pedig alig karcolgatta az egy dollárt. A Blockchain.com-ot a brit programozó, Ben Reeves alkotta meg, miután viharosan megszakította üzleti kapcsolatát Brian Armstrong-gal, aki jelenleg az USA legnagyobb kripotőzsdéjének, a Coinbase-nek a vezérigazgatója. A Blockchain az elmúlt években számos szolgáltatással bővítette palettáját, egyebek között egy digitális pénztárcával, amellyel a felhasználók például kriptovalutákkal kereskedhetnek, valamint hiteleket vehetnek fel és kölcsönzési programokat indíthatnak. Sikerei annak köszönhetők, hogy a vezetőség az éppen népszerű trendekkel kifejezetten óvatosan bánik. Ahogy fogalmaztak, ha valaki mém-tokenekkel szeretne kereskedni, akkor számára rossz választás lesz a Blockchain.com. Ugyan ez vonatkozik az NFT-kre is. A vállalat üzletpolitikáját remekül tükrözi, hogy a bevételei 70 százaléka a bitcoin-hoz és az ethereum-hoz köthető.

Messze a csúcs

Annak ellenére, hogy a Blockchain közel sem akkora, mint a nagyobb ágazati szereplők (például a Binance), mégis figyelemreméltó eredményeket tudhat magáénak. Már több mint 300 ember dolgozik a cégnél, amelynek 35 millió hitelesített ügyfele van és közel 77 millió digitális pénztárcát bocsátott ki. 2011 óta 1100 milliárd dollárnyi pénz áramolt át a hálózatain. Márciusban 300 millió dolláros befektetéshez jutott, így a teljes tőkebevonás már 537 millió dollárra tehető. Az cég értékét 5,2 milliárd dollárra becsülik (a Coinbase jelenleg több mint tízszer ennyit ér). És akkor jöjjön a lényeg. A vállalat elnöke, Nicolas Cary és Peter Smith jóvoltából kiderült, hogy a Blockchain.com az elmúlt évben 1,5 milliárd dollár, átszámítva nagyjából 465 milliárd forint bevételt könyvelt el. A vállalat érdemeiből semmit nem von le, de megjegyezzük, hogy a Coinbase második negyedéves bevétele 2,23 milliárd dollár volt. A legnagyobb tőzsde, a Binance eredményei nem publikusak, de egyes híresztelések szerint a Coinbase-hez hasonló nagyságrendekkel kell számolni.

Bár a Blockchain ilyet még nem csinált, egyáltalán nem számít ritkaságnak, hogy egy magánvállalat megosztja a nyilvánossággal a bevételeit. Ez főleg azokra jellemző, amelyek tőkebevonást vagy tőzsdére lépést terveznek. A Blockchain egyelőre nem jelezte, hogy ilyen tervei lennének, de elképzelhető, hogy hamarosan megváltoznak a kriptopiaci erőviszonyok.

The Conversation

Ne hagyd ki!