Egy férfi egy köteg pénzt tart a homlokához.

Így felezné meg a milliárdosok számát a szegénypárti szervezet

A brit székhelyű non-profit szervezet, az Oxfam meglepő kezdeményezéssel állt elő: különböző kormányzati lépésekkel drasztikusan csökkenteni kellene a milliárdosok számát.


Az Oxfam jelentése alapján a COVID kitörése óta keletkezett 42 billió dollárnyi új vagyon kétharmadát a világ lakosságának leggazdagabb egy százaléka szerezte meg.

Az öszeg kétszer akkora mint amennyit a népesség többi részének sikerült felhalmoznia – közölte az Oxfam a Credit Suisse adataira hivatkozva.

A növekvő vagyoni különbségek miatt legalább 1,7 milliárd munkavállaló él olyan országokban, ahol az infláció meghaladja a bérnövekedést – derül ki az Oxfam elemzéséből, amelyet a Eurostat, aTrading Economics és a Korn Ferry tanácsadó cég adatai alapján állított össze.

Az Oxfam most egy igen radikális ötlettel állt elő: a milliárdosok vagyonát és számát 2030-ig adóztatással és más hasonlóan drasztikus lépésekkel a felére kellene csökkenteni, hogy igazságosabbá és racionálisabba tegyék a vagyon elosztását a világban, illetve azért, hogy ezzel is csökkentsék a károsanyag-kibocsátást. A szervezet számításai és javaslata szerint 60%-os adót kellene kivetni a szóban forgó csoport tagjaira.

Az Oxfam megbízható forrásokból származó statisztikai adatokkal igyekszik alátámasztani az érvelését, és kiemeli, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) információit felhasználó elemzés szerint minden egyes adódollárból mindössze négy cent származik vagyonadókból. Emellett azt is kimutatták, hogy a leggazdagabb réteg átlagosan mindössze 18%-ot adózik, ami alig több mint fele a bérek és fizetések átlagos felső adókulcsának.

Erre az innováció érdekében van szükség. Az erősebb közszolgáltatásokért. A boldogabb és egészségesebb társadalmakért. És az éghajlati válság kezelésére, olyan megoldásokba való befektetésekkel amelyek ellensúlyozzák a leggazdagabbak őrült kibocsátását

– írta Gabriela Bucher, az Oxfam International ügyvezető igazgatója a jelentésben.

Ne hagyd ki!