Milliárdos, adózás előtt álló üzletember esernyővel védi magát a pénzeső ellen
Fotó: Shutterstock

Eljött az idő? Kész a terv a gazdagok megadóztatására

Az Egyesült Államok demokrata törvényhozói egyre nagyobb nyomást gyakorolnak adollármilliárdosokra, akik az elmúlt években felfoghatatlan összegekkel növelték vagyonukat, miközben gyakorlatilag semmi adót nem fizettek. A párt most benyújtott egy újabb javaslatot a milliárdosok megadóztatására, ami forintban akár 155 000 milliárdot is hozhat az államkasszába, ha elfogadják.Régi nóta

A demokraták javaslata régóta vitatott problémákra reagál:

A felsoroltak kiküszöbölésére Ron Wyden oregoni szenátor, a szenátus pénzügyi bizottságának elnöke vezetésével a demokraták benyújtottak egy javaslatot, amelynek értelmében új adóterhek sújtanák azokat az embereket, akik éves bevétele meghaladja a 100 millió dollárt, vagy legalább három éve minimum egymilliárd dolláros vagyonnal rendelkeznek. Ha elfogadják a javaslatot, akkor több mint 700 milliárdosnak összesen nagyjából 500 milliárd dollárnyi, átszámítva közel 155 000 milliárd forintnyi adót kellene befizetnie az államkasszába.

Kinek van igaza?

Sikeres végrehajtás esetén a terv jelentősen átalakítaná az eddig főként a bevételekre összpontosító adótörvényeket. A milliárdosok gyakran sokkal kevesebb adót fizetnek be, mint az átlagpolgárok, mert részvényeik és vállalati tulajdonjogaik növekvő értékéből halmozzák fel vagyonukat. Ezek után nem kell tőkenyereség-adót fizetniük, egészen addig, amíg el nem adják értékpapírjaikat. Ha ez megtörténik, akkor realizált nyereségként könyvelhetik el bevételeiket, amire az átlagosnál alacsonyabb adókulcs vonatkozik. A demokraták azt akarják elérni, hogy a milliárdosok éves adót fizessenek vagyonuk növekvő értéke után, nyereségeiket pedig bevételként kezeljék. Így 23,8 százalékos adóterhet lehetne kiróni rájuk. Továbbá tőkenyereségadó hatálya alá esnének az eladatlan eszközök, például részvények és kötvények is. Wyden javaslata szerint az igazán gazdagok, például Elon Musk és Jeff Bezos dönthetnének úgy, hogy új kötelezettségeiket öt év alatt egyenlő részletekben fizessék ki.

Gabriel Zucman, a Berkeley Egyetem közgazdásza utána számolt a dolgoknak, és rámutatott, hogy a tervezet első ötéves szakaszában

  • Elon Musk-nak 50,
  • Jeff Bezos-nak 44,
  • Bill Gates-nek 19,
  • Larry Page-nek 29,
  • Marc Zuckerberg-nek 29,
  • Sergey Brin-nek 28,
  • Larry Ellison-nak 27,
  • Steve Ballmer-nek 13,
  • Warren Buffett-nak 25,
  • Jim Walton-nak pedig 12 milliárd dollárnyi adót kellene befizetnie.

Magyarul a top 10 amerikai milliárdos 276 milliárd dollárral gyarapíthatná az államkasszát.

Musk a következőket reagálta Twitter-en a javaslatra:

Idővel kifutnak a polgárok pénzéből, és utána eljönnek érted

Egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az adóhivatal számára kifejezetten nehéz és bonyolult lenne az adótörvénykönyv milliárdosokat célzó módosítása, akik ráadásul megengedhetik maguknak, hogy pénzt és időt nem sajnálva hosszas jogi csatákba bonyolódjanak, hogy újabb kiskapukat találjanak az adók elkerülésére.

Ne hagyd ki!