A NATO katonai startupokkal őrizné meg a hadi fölényét

A NATO egyre jobban aggódik Kína katonai megerősödése miatt. A szövetség döntéshozói a magánszektorban látják a megoldást, ezért a következő néhány évben összesen 1 milliárd euróval támogatják a hadiiparban működő startupokat – írja a Sifted.


A NATO elsősorban formabontó és innovatív technológiákat keres. Olyan startupokat fog támogatni, amelyek mesterséges intelligencia alapú, biomérnöki, számítástechnikai, kvantum, önvezető, hiperszonikus és űrtechnológiai megoldásokat fejlesztenek. A NATO célja felgyorsítani a szövetség haderejének fejlesztését. A Kínai Népköztársaság kormánya óriási összegeket fektetett a mesterséges intelligencia (MI) katonai felhasználásába az elmúlt időszakban. A NATO is az MI fejlesztésére helyezi a hangsúlyt az elkövetkező években.

Változik a világ

David van Weel, a NATO főtitkár-helyettese elmondta, hogy folyamatosan új megoldásokat keresnek, hogy a szövetség biztosítsa technológiai előnyét. Hozzátette, hogy 30-40 éve az innovatív fejlesztések egyértelműen a védelmi szektorból kerültek ki, manapság azonban teljesen más a helyzet. A probléma az, hogy az új technológiák jellemzően a magánszektornak, főleg a startupoknak köszönhetők, a hadseregnek viszont nincs számottevő jelenléte ezen a területen.

Tiltások és kiváltságok

A NATO elkötelezettségét jól mutatja, hogy hamarosan egy 1 milliárd eurós kockázatitőke-alapot hoz létre, amiből a korai stádiumban lévő startupokat támogatná. A szövetség úgy tervezi, hogy 15 éven keresztül, évi 70 millió eurót fordítana a célra. A programba más tőkealapokat is be fog vonni, de szigorú feltételekhez köti a részvételt. Egyes országok szervezetei, illetve negatív renoméjú tőkelapok nem vehetnek részt a projektben.

A projekt DIANA, azaz Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic néven fog futni. A főtitkár-helyettes hozzátette, egy kicsit nehéz összehangolni ennyi tagállam közös céljait, így a DIANA valószínűleg csak 2023-ban fog indulni. A projektben való részvétel egyik NATO tagnak sem lesz kötelező.

A DIANA működése valószínűleg az In-Q-Tel amerikai non-profit tőkelap példáját fogja követi. Az In-Q-Tel az 1999-es alapítása óta több mint 200 technológiai startupot támogatott, melyek az amerikai hírszerzés fejlődését segítették elő.

Ne hagyd ki!