A NATO egyre jobban aggódik Kína katonai megerősödése miatt. A szövetség döntéshozói a magánszektorban látják a megoldást, ezért a következő néhány évben összesen 1 milliárd euróval támogatják a hadiiparban működő startupokat – írja a Sifted.


A NATO elsősorban formabontó és innovatív technológiákat keres. Olyan startupokat fog támogatni, amelyek mesterséges intelligencia alapú, biomérnöki, számítástechnikai, kvantum, önvezető, hiperszonikus és űrtechnológiai megoldásokat fejlesztenek. A NATO célja felgyorsítani a szövetség haderejének fejlesztését. A Kínai Népköztársaság kormánya óriási összegeket fektetett a mesterséges intelligencia (MI) katonai felhasználásába az elmúlt időszakban. A NATO is az MI fejlesztésére helyezi a hangsúlyt az elkövetkező években.

Változik a világ

David van Weel, a NATO főtitkár-helyettese elmondta, hogy folyamatosan új megoldásokat keresnek, hogy a szövetség biztosítsa technológiai előnyét. Hozzátette, hogy 30-40 éve az innovatív fejlesztések egyértelműen a védelmi szektorból kerültek ki, manapság azonban teljesen más a helyzet. A probléma az, hogy az új technológiák jellemzően a magánszektornak, főleg a startupoknak köszönhetők, a hadseregnek viszont nincs számottevő jelenléte ezen a területen.

Tiltások és kiváltságok

A NATO elkötelezettségét jól mutatja, hogy hamarosan egy 1 milliárd eurós kockázatitőke-alapot hoz létre, amiből a korai stádiumban lévő startupokat támogatná. A szövetség úgy tervezi, hogy 15 éven keresztül, évi 70 millió eurót fordítana a célra. A programba más tőkealapokat is be fog vonni, de szigorú feltételekhez köti a részvételt. Egyes országok szervezetei, illetve negatív renoméjú tőkelapok nem vehetnek részt a projektben.

A projekt DIANA, azaz Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic néven fog futni. A főtitkár-helyettes hozzátette, egy kicsit nehéz összehangolni ennyi tagállam közös céljait, így a DIANA valószínűleg csak 2023-ban fog indulni. A projektben való részvétel egyik NATO tagnak sem lesz kötelező.

A DIANA működése valószínűleg az In-Q-Tel amerikai non-profit tőkelap példáját fogja követi. Az In-Q-Tel az 1999-es alapítása óta több mint 200 technológiai startupot támogatott, melyek az amerikai hírszerzés fejlődését segítették elő.

The Conversation

Friss

FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Jó hír a fogyasztóknak és az állatartóknak: kikerülhet az antibiotikum a takarmányból

Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt. A kifejleszteni kívánt termék preventív alkalmazásával csökkenhetne vagy teljesen elhagyható lenne az antibiotikumok felhasználása, ezért egészségesebb állományt és a gyarapodási mutatók javulását várják a szakemberek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Rendeződhet-e az állami és magánegészségügy viszonya?

A magánegészségügy felemelkedése már évtizedes történet, lassan egyre inkább igénybe veszi a lakosság, mint az állami egészségügyi ellátást, holott a legtöbben fizetik a TB-t. Emellett az állami egészségügyi kezelések nem minden esetben mérhetők össze komplexitásukban, előfordul, hogy egy-egy fontos szűrésre vagy beavatkozásra magánintézménybe küldik a pácienseket. Idén még nagyobb lett a szakadék a két intézményi forma közt, a piac rohamos gyorsasággal alakul át e téren is.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!