gyár, munkás, hegesztés, fény, szikra

Mikor kap erőre a német gazdaság? Megoszlanak a vélemények

A német alkancellár és gazdasági miniszter, Robert Habeck értékelése szerint 2024-ben akár 1,6-1,9%-kal is növekedhet a német GDP.


„Erre az esztendőre 0,4%-os gazdasági növekedést várunk. Továbbá úgy gondoljuk, hogy 2024-ben visszatérhetünk az 1,6-1,9%-os növekedéshez"

– vélekedett a következő másfél évben várható német helyzetről Robert Habeck egy gazdasági fórumon elmondott beszédében.

Ez is érdekelhet: A német gazdaság ennyit veszt a háború miatt

Április végén a német szövetségi kormány kis mértékben csökkentette, számszerűleg a januári 1,8%-ról 1,6%-ra módosította 2024-es GDP-vel kapcsolatos növekedési előrejelzését. Ezzel együtt azonban a korábban várt visszaesés helyett plusz 0,4%-ra emelte a 2023-as GDP-növekedési prognózisát.

bank, deutsche, log\u00f3, k\u00e9k

Fotó: Unsplash

Ezzel ellentétben a német banki közgazdászok sokkal borúlátóbbak kormányuknál: az első negyedéves növekedési adatok, információk alapján május végén csökkentették az idei esztendőre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzéseiket. Ők recesszióval, azaz gazdasági visszaeséssel számolnak az egész idei évre vonatkozóan.

Ez is érdekelhet: GVH 6 javaslata az infláció letörésére

A legnagyobb német hitelintézet, a Deutsche Bank közgazdászai a német bruttó hazai termék 0,3%-os csökkenésére számítanak, miután korábban még stagnálást jósoltak. Az itt dolgozó szakemberek szerint a 2024-es esztendő eleje is még nehéz lehet a német gazdaság számára, ebből kifolyólag a jövő évi GDP-növekedési prognózisukat 1%-ról 0,5%-ra mérsékelték.

Egy másik német bank, a Berenberg Bank szintén a stagnálás mellett érvelt eddig, viszont jelenleg szerintük is 0,4%-kal csökkenni fog a bruttó hazai termék idén. Vezető közgazdászuk, Holger Schmieding azonban továbbra is bizakodó a jövő évre nézve: 1,3 %-os német GDP-növekedést vár 2024-re.

A KfW fejlesztési bank és a Commerzbank elemzői ugyancsak a bruttó hazai termék enyhe zsugorodásával számolnak idénre, 2023-ra. Jörg Krämer – aki utóbbi bank vezető közgazdásza – pedig a többieknél pesszimistább, és stagnálást jósol a következő esztendőre.

Németország – aki Európa legnagyobb nemzetgazdaságának számít – már technikai recesszióba került azzal, hogy a második egymást követő negyedévben is csökkent a GDP: mégpedig az idei első negyedévben 0,3%-kal, a 2022 negyedik negyedévi 0,5%-os visszaesést követően!

Forrás: Infostart

Ne hagyd ki!