9 milliméteres fegyver revolverekkel egy fa asztalon, amelyen lövedékek találhatók
Fotó: Shutterstock

Okosfegyverek hozhatják el a biztonságot Amerikában

Számos vállalat évek óta dolgozik ujjlenyomat-olvasós, chip-vezérelt okosfegyvereken, az elmúlt években azonban több probléma is felmerült a szabadalmazásukkal kapcsolatban. A LodeStar Works és a SmartGunz cégek a közelmúltban olyan jó eredményeket mutattak fel, hogy idén végre forgalomba kerülhetnek az újragondolt fegyverek-írja a Reuters.


Biztonsági megoldások

A LodeStar egy 9 milliméteres okosfegyvert fejlesztett, míg a SmartGunz egy nagyon hasonló, de valamivel egyszerűbb modellel érkezhet idén a piacra. Előbbi elsősorban azokat a vásárlókat akarja megnyerni, akik korábban még nem birtokoltak lőfegyvert. Termékét 895 dolláros áron tervezi bevezetni.

A SmartGunz üzletpolitikájában kiemelt figyelmet kaptak a rendvédelmi szervek. Fő vásárlóerejének a rendőröket, börtönőröket tekinti, akiknek 1795 dollárért fogja árulni a fegyvert, míg a civilek előreláthatólag 2195 dolláros áron szerezhetik be a cég termékét.

Na de mit jelent az, hogy egy fegyver okos? Ujjlenyomat-olvasót és egy rádiófrekvenciás chipet építenek az eszközbe, amelyek segítségével beállítható, hogy pontosan ki a fegyver tulajdonosa. A legtöbb esetben egy PIN-kód is védi a veszélyes védelmi eszközt. A lényeg, hogy a fegyvert csak akkor lehet használni, ha a tulajdonosa feloldotta azt. A gyártók minden eshetőségre gondoltak. Az ujjlenyomat-olvasó használata bajos lehet esős időben, erre találták ki a PIN-kódos megoldást. Ha ez is problémákba ütközik, akkor egy telefonos applikáció segítségével a mikrochip is ki tudja biztosítani a fegyvert.

Sok az ellenző

A LodeStar vezérigazgatója, Gareth Glaser arra számít, hogy az okosfegyvereknek köszönhetően drasztikusan csökkenhet a háztartási balesetek, tragédiák száma. Ezzel arra célzott, hogy az USA-ban rengeteg gyermek veszíti életét, mert felügyelet nélkül játszik a szüleik fegyvereivel, amelyek sok esetben elsülnek, és tragédiát okoznak.

A SmartGunz terméke pedig a börtönőröknek és a rendőröknek hozhat megnyugvást, akik veszélybe kerülhetnek, ha egy rab, vagy egy bűnöző megragadja a fegyverüket és ellenük fordítja azt.

Mindezek mellett a fegyverlopások is okafogyottá válhatnak, hiszen az eltulajdonított eszközök idegen kezekben letiltanak.

Remek kezdeményezésről van szó, a gyártók azonban közel sincsenek egyszerű helyzetben. Sokan kritizálják termékeiket, mondván, hogy túl időigényes feloldani a fegyvereket, ami egy támadás során súlyos következményekkel járhat. A Smith & Wesson vállalat a közelmúltban le is állította a fejlesztési folyamatait, mert komoly bojkottálási hullámmal szembesült. A német Armatix vállalat fegyverének biztonsági rendszerét pedig hackerek törték fel, ezért parkolópályára tette az okosfegyver-részlegét.

Ne hagyd ki!