Négy korsó sör egy faasztalon
Fotó: Shutterstock

Elmarad az Oktoberfest a földgázhiány miatt?

Egy német politikus szerint nem kizárt az az eddig elképzelhetetlen szcenárió, hogy elmarad az Oktoberfest, méghozzá az orosz gázszállítás csökkentése miatt.

A híres sörfesztivál általában milliókat vonz, ráadásul idén két év pandémiás szünet után rendeznék meg újra, annak ellenére, amit a neve sugall, szeptember végén.

Nincs tabu, kell a gáz

Rosi Steinberger bajorországi képviselőnő azt fontolgatja, hogy hivatalosan is javasolni fogja: ne tartsák meg idén a müncheni sörfesztivált, mert nagyon be kell osztani a szűkös földgázkészleteket.

Amikor azt kérik, hogy a hasonló döntéseknél ne legyenek tabuk, akkor az Oktoberfest elmaradását is meg kell fontolni

– magyarázta Steinberger.

Az Európai Bizottság ráadásul a múlt héten úgy döntött, hogy a tagállamoknak törekedniük kell a földgázfogyasztás 15 százalékos csökkentésére augusztus és március között.

Az önként vállalható takarékoskodással arra az eshetőségre készülne az Európai Unió, hogy az oroszok teljesen beszüntetik a gázszállítást a kontinensre.

Díszkivilágítás sztornó

Az orosz gáztól erősen függő Németországban megérzik a mennyiségcsökkentést. Azt már korábban bejelentették, hogy más német városok mellett Münchenben is lekapcsolják a történelmi emlékművek díszkivilágítását, akárcsak a fővárosban, Berlinben. Emellett a télre készülve sok helyütt elkezdték csökkenteni a központi fűtés hőmérsékletét. Hannoverben pedig a középületekben lekapcsolták a meleg vizet, hogy ezáltal is takarékoskodjanak az energiával.

Németországban kiemelt cél, hogy az ellátási bizonytalanság ellenére az ország megfelelő gázkészlettel vágjon neki a télnek, ennek érdekében már most minden esélyt megragadnak a spórolásra.

Az országban korábban kihirdették a gázellátás riasztási fokozatát, a következő szinten pedig már korlátozni kellene a gázfelhasználást. Ez nagy csapást mérne a német iparra. Ha lesz is elég gáz a télre, a rezsiszámlák megháromszorozódhatnak, emiatt a német nyugdíjasokat Görögországba hívják telelni, erről itt írtunk.


Ne hagyd ki!