Az Oiltanking német olajvállalat egyik olajkikötője, fehér olajtárolók és teherhajók láthatók a képen
Fotó: Shutterstock

Több európai olajlétesítményt is meghackeltek, ekkora a kár

A támadásban három európai olajcég, a belga SEA-Invest, a holland Evost és a német Oiltanking érintett-írja a BBC.


Afrika is elbukott

A vállalatok tájékoztatása szerint a hackerek január utolsó hétvégéjén törték fel informatikai rendszereiket, több tucat olajtároló és szállítási terminál működése került veszélybe.

Úgy tűnik, egyelőre nincs komolyabb probléma, de a létesítmények működését még nem tudták 100 százalékosan helyreállítani. A SEA-Invest szóvivője elmondta, hogy vasárnap az összes európai és afrikai olajkikötőjüket célba vették. A cég szakemberei jelenleg is azon dolgoznak, hogy felállítsanak egy tartalék informatikai rendszert, a hivatalos tájékoztatása szerint azonban az olajszállítás továbbra is biztonságosan működik.

A holland Evos szóvivője a BBC-nek kifejtette, hogy a terneuzeni, genti és máltai terminálok esetében az olajszállítás kisebb fennakadásokba ütközött az IT rendszerek leállása miatt.

A SEA-Invest szóvivője hozzátette, tisztában vannak vele, hogy más cégeket is hackertámadás ért, egyelőre azonban úgy tűnik, nem összehangolt akcióról van szó.

Mi a helyzet a németekkel?

Mint említettük, az olajat, üzemanyagokat és egyéb kőolajtermékeket raktározó és szállító Oiltanking Deutschland vállalatot is feltörték. A cég hétfőn észlelte a támadást. Az incidenst még vizsgálják, az olajtelepek korlátozott kapacitással működnek.

Egyes híresztelések szerint az Oiltankinget ransomware támadás érte. Egy ransomware támadás során a hackerek feltörik célpontjuk informatikai rendszerét, majd ellopják és titkosítják érzékeny adatait, amelyeket csak váltságdíjért cserébe adnak vissza. A cég nem erősítette meg, de nem is cáfolta ezt a feltételezést.

Azt, hogy mennyire veszélyesek az ilyen jellegű támadások, remekül példázza a Colonial Pipeline tavaly májusi esete. A cég egy közel 9 ezer kilométeres vezetékhálózatot üzemeltet, amin keresztül különböző finomított kőolaj-származékot szállít Amerika déli és keleti parti államaiba. Hackerek egy ransomware támadás során szinte az egész vezetékrendszer működését megbénították, ami jelentős üzemanyaghiányt eredményezett az érintett államokban. A Colonial végül több millió dolláros váltságdíjat fizetett a kiberbűnözőknek, akik cserébe helyreállították a rendszer működését. Az már csak részletkérdés, hogy nem sokkal később a váltságdíj nagy részét a bűnüldöző szervek kiberszakértői vissza tudták szerezni.

Ne hagyd ki!