Önkéntes munkát végző ék pólós diákok Kaliforniában, cserébe elengedik a diákhitelük egy részét
Fotó: Shutterstock

Önkéntes munkáért cserébe kevesebb tandíj? Van, ahol működik

Az Egesült Államokban elindítottak egy egyetemi programot, amelynek résztvevői átszámítva akár 3,1 millió forintot is lefaraghatnak tandíjukból egy kis önkénteskedésért cserébe.


California dreamin'

A kísérleti projektet tavaly indították teszt jelleggel egy maroknyi diák számára Kaliforniában. A tesztfázis sikerrel zárult, amelynek eredményeképp Gavin Newsom kaliforniai kormányzó bejelentette, hogy meghosszabbítják és 45 állami főiskolára és egyetemre kiterjesztik a programot.

Az állam a „Californians For All College Corps” nevű kezdeményezésban 6500 diák felsőoktatási tanulmányait fogja támogatni 10 ezer dollárral, azaz nagyjából 3,14 millió forinttal. Az összegre azok lesznek jogosultak, akik egy tanév alatt minimum 450 óra önkéntes, közösségi munkát teljesítenek. Kalifornia 146 millió dollárt különített el az állami költségvetésből a projekt megvalósítására.

Hosszú még az út

A résztvevők szabadon választhatnak, hogy milyen területen szeretnék elvégezni az előírt munkát, de az intézmények elsősorban kritikus kérdésekben, például klímapolitikai, oktatási és a koronavírus-járványhoz kapcsolódó ügyekben várják a segítségüket.

Olyan egyetemek is csatlakoztak a programhoz, mint a UC Berkeley és UCLA.

Newsom elmondta, céljuk az, hogy csökkentsék a diákokra nehezedő pénzügyi terheket és lehetőséget biztosítsanak számukra tudásuk gyakorlati elmélyítésére úgy, hogy közben a közösséget is szolgálják.

Az országban 43 millió ember rendelkezik diákhitellel, közülük négymillióan Kaliforniában tanulnak. Az amerikai egyetemek híresen drágák, ami a diákhitelek nagyságában is visszaköszön: jelenleg összesen nagyjából 1,7 billió (!) dollárra tehető az USA diákjainak kollektív adóssága. A Biden kormányzat az elnök beiktatása óta ígéri a helyzet orvoslását, egyelőre 9,5 milliárd dollárnyi diákhitelt engedett el.

Az egyetemek örömmel vették a kezdeményezést, a kormányzót biztosították támogatásukról.

Ne hagyd ki!