Több magyar cégnek kellett magyarázkodnia a lista miatt
Fotó: Shutterstock

Két magyar cég tévedésből kerülhetett egy kínos listára

Hat magyar cég került fel a Yale Egyetem listájára, amelyen olyan vállalatok szerepelnek, amelyek az ukrajnai háború és a szankciók ellenére üzletelnek Oroszországgal. Kettő -mint közölte-, tévedésből.


Nemzetközi szankciók Oroszország ellen

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, számos állam és vállalat ítélte el az akciót, és vezetett be szankciókat Moszkvával szemben. Több mint ezer multi nagy részben, vagy teljesen felhagyott oroszországi tevékenységével. Közöttük van például a Generali, az Exxon, a Continental, a Vodafone, a Carlsberg, az IMB, a Motorola, a Nintendo, a Panasonic, a Ford, a Toyota, de még sorolhatnánk.

Azonban több száz multi maradhatott az országban, amelyek folytatják az oroszországi üzleteiket. A Yale Egyetemen nyílt adatbázisban gyűjtött össze, hogy melyek lehetnek ezek a cégek – vette észre a Szabad Európa.

Magyar cégek a listán

A listán számos francia, amerikai és német vállalat szerepel, de legnagyobb számban kínaiak vannak. Találhatók köztük olyan pénzügyi cégek, mint a Goldman Sachs bank, a közösségi pénzgyűjtésen kereső Patreon, az üzemanyagkártyákkal és más fizetési megoldásokkal foglalkozó Fleetcor, vagy az egészségügyi információs szolgáltatásokból élő IQVIA, a Coursera oktatási platform, a TGI Friday’s étteremlánc vagy Forever Living Products MLM-rendszerrel értékesítő kozmetikumcég.

Mellettük hat magyar vállalat is szerepel a listán:

  • a Mol-csoport olajvállalat,
  • a Richter gyógyszercég,
  • a Herendi porceláncég,
  • a Zwack alkoholos italokban utazó vállalat,
  • a Rába futómű- és alvázgyár,
  • és a Sanatmetal gyógyászati implantátumokat gyártó cég.

Két cég tagadja az orosz kapcsolatokat

A Szabad Európa megkereste valamennyi érintett vállalatot. A Mol kapcsolatai korábban is nyilvánvalók voltak. A Richter szerint az oroszországi értékesítés felfüggesztése ellentétes lenne a gyógyszeripar küldetésével, amely az emberi egészséget védi világszerte (gyógyszermultik egyébként sem hagyták el Oroszországot, viszont több korlátozta a tevékenységét – a szerk.).

A Sanatmetal nem kívánt felelni a portál kérdéseire, a Herendi pedig egyelőre nem reagált (amennyiben ez megtörténik, cikkünk frissülni fog).

Viszont a Zwack és a Rába tagadta a Yale értesüléseit. Az előbbi közölte, hogy az orosz–ukrán háború kitörése óta megszüntette üzleti kapcsolatait Oroszországgal. Elkötelezett a béke mellett, elítéli az erőszakot és együttérez az áldozatok hozzátartozóival. Emellett korábban jelezték az egyetem felé, hogy hibásan szerepeltetik őket. Mellettük a futómű- és alvázgyártó vállalat is tagadta, hogy a cégcsoportjuk bármely tagja üzleti kapcsolatban állna Oroszországgal a konfliktus kirobbanása óta.

Ne hagyd ki!