Szimpatikus befektetési célpont lett a délkeleti szomszédunk
Fotó: Shutterstock

Úgy tűnik, Románia tényleg profitálhat az ukrajnai háborúból

Romániában működhet tovább az ukrajnai Harkivban lebombázott, nagy múltú traktorgyár. Egyre több jel utal arra, hogy délkeleti szomszédunk akár profiláhat is az orosz-ukrán konfliktusból.


Traktorok milliói készültek a harkivi gyárban

Az ukrajnai harkivi traktorgyár a Kharkiv Tractor Plant tavaly októberben ünnepelte a 90. születésnapját. A kerek évforduló alkalmából rendezett ünnepségen nagyívű terveket jelentett be a cég vezetése. Néhány hónappal később azonban a létesítmény az első célpontok között volt, az orosz hadsereg bombatámadásai a földig rombolták – írja az Agroinform.hu.

A gyár születését 1931. október 1-re teszik, akkor gördült le ugyanis az első traktor a gyártósoráról Harkivban. Az üzem működéséhez számos emberre volt szükség, ezért az ipari épületek mellé egy egész lakókerületet is építettek (ami szintén hatalmas károkat szenvedett a mostani háborúban).

Az üzemben az évtizedek alatt több mint hárommillió traktor készült, de egyéb speciális erőgépeket is gyártottak. A Szovjetunión kívül Európa, Afrika és Ázsia más országaiban is szállítottak belőlük. Legismertebb járműveik talán a KhTZ-242K.20 és KhTZ-180 (190 LE) lánctalpas traktorok voltak, de építőipari, vasúti, feldolgozóipari és erdészeti munkákhoz is gyártottak erőgépeket.

A nagy múltú ukrán üzem azonban a hírek szerint újjászülethet egy országgal arrébb, mégpedig Romániában, a moldvai határhoz közeli Jászvásáron.

Nagy a cégmozgás Oroszországban

Ez a hír alátámaszthatja korábbai cikkünket, melyben arról írunk, hogy miután nyugati cégek százai hagyták ott Oroszországot az ukrajnai háború miatt, több tényezőből arra lehet következtetni, hogy Romániában, esetleg Lengyelországban köthet ki az elvándorló vállalatok jelentős része.

Az amerikai Yale egyetem áprilisi számításai szerint 289 multinacionális cég vonult ki tiltakozásképpen az orosz piacról. Mellettük 360 másik vállalat korlátozta, vagy függesztette fel az oroszországi tevékenységét, egyebek mellett több informatikai, elektronikai és autóipari cég.

Azok a nemzetközi vállalatok, amelyek Oroszországban maradtak, leginkább amiatt dönthettek így, mert túl nagy anyagi veszteséggel járt volna számukra a kivonulás. A Yale szerint összesen 195 ilyen cég van, valamint 138 olyan, elsősorban gyógyszeripari vállalkozás, amelyek csak a beruházásaikat függesztették fel az országban.

Románia lehet az elvándorló cégek egyik célállomása

Az Ernst&Young (EY) pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó nemzetközi cégcsoport szakértői szerint az Ukrajnából, Oroszországból elvándorló vállalatok egy része Romániában, esetleg Lengyelországban köthet ki.

Többszáz milliárdos befektetésekről van szó, melyek eltűnnek vagy eladják vagy pedig áthelyezik őket Oroszországból, Fehéroroszországból és Ukrajnából. Egy költözési folyam lesz, de hova? Keletre nemigen tudnak menni, a balti államok kapacitása minimális, talán Szlovéniába, azonban a legnagyobb potenciállal a beruházások odacsábítását illetően Lengyelország és Románia rendelkezik

– nyilatkozta néhány hete Alex Milcev, az EY romániai adóügyi- és jogi tanácsadási részlegének vezetője.

A szakember szerint Románia azért lehet vonzó az Oroszországból elvándorló multinacionális cégeknek, mivel még mindig meglehetősen olcsó és elég jól képzett a munkaerő, az informatikai ágazat fejlett, továbbá nagy a fejlesztési potenciál a logisztikában és az infrastruktúrában.


The Conversation

Ne hagyd ki!