Sokféle sajt, érett és friss, sárga és fehér
Fotó: Shutterstock

Pénzbüntetést kapott egy sajtgyártó a szag miatt

Jelentős összegre büntettek egy ausztrál sajtgyártót, mert a környezetvédelmi hatóság figyelmeztetése ellenére nem szüntette meg az üzemből áradó kellemetlen szag okát.


A Yarra Valley Dairy 9000 ausztrál dolláros, vagyis mintegy 2,3 millió forintos büntetést kapott.

Kedvezőtlen szélirány

A Melbourne-től mintegy 50 kilométerre fekvő Yeringben működő üzemből erős szag áradt, amely a hatóság szerint „indokolatlan” volt. A „földjegyeket hordozó savanyú tejszag” kellemetlenül érintette a közelben élőket, ha éppen arról fújt a szél – írja a The Guardian.

A környezetvédelmi hatóság már tavaly októberben járt az üzemben, és bizonyos változtatásokra kötelezte a céget, az azonban ezeket nem teljesítette maradéktalanul.

Mellbevágó szag

Az újbóli ellenőrzésen megállapították, hogy a sajtgyártó nem hajtotta végre a szennyvízkezelésre vonatkozó ajánlást. A bírságot most azért szabták ki, mert a figyelmeztetés ellenére a környéken élők számára továbbra is mellbevágó a szag, legalábbis a helyszínen ezt állapította meg a hatóság.

A Yarra Valley Dairy egy családi vállalkozás, weboldala szerint a környékről beszerzett friss tehén- és kecsketejjel dolgoznak. Azt írják, hogy sajtboltjukat évente több ezren keresik fel kézműves sajtjaikért, amelyek között vannak frissek és érleltek is.

Ne hagyd ki!