Agave, Jalisco, Mexikó, kutya, ló

Agave, Jalisco, Mexikó

Fotó: Shutterstock

A tequila riválisa lehet az ausztrálok röviditala

Tequila, pontosabban agave-rövidital előállításán munkálkodnak az ausztrálok. A helyi mikroklíma állítólag pont ideális a növény termesztéséhez.

A végtermék esetében nem lehet majd használni a tequila kifejezést, mert a tequila – akárcsak a mezcal – kizárólag Mexikóban készülhet, mexikói agave felhasználásával.

Igénytelen növény

Queenslandben, „száraz trópusi” mikroklímán ültettek félmillió tő agave-kaktuszt, és reményeik szerint „ausztrál agavepálinka” néven hamarosan megjelenhetnek a piacon a mexikói tequila versenytársaként.

A queenslandi agavék a Top Shelf International rövidital-gyártó céghez tartoznak. A projektet Trent Fraser vezeti, aki az elmúlt hat évet a mexikói Jalisco államban töltötte, ahol az LVMH luxuscikk- és italgyártót segítette saját tequila brandjének piacra dobásában.

Jalisco 20 fokra északra van az Egyenlítőtől, mi pedig 20 fokra délre

- mondta Fraser, egyben rámutatott, hogy a hőmérséklet és a csapadék mennyisége a két helyen szinte azonos, és éppen ideális az agave számára.

Az ausztrál ültetvény a dél-amerikai országtól 14 ezer kilométer távolságra található,Airlie Beach és Bowen között.

Az agave nagyon kedveli a napfényt. De nemcsak napsütésre, hanem hőségre is szüksége van

- mondta Fraser.

Só-tequila-lime

A növénytermesztésben Fraser együttműködik az Adelaide-i Egyetem szakértőivel, és az ausztrál kormánytól is kapott a projektjére támogatást.

Az agave nem túl érzékeny növény, Fraser szerint igen ellenálló,

akár egy autópálya betonja mellett is eléldegél.

Vannak agaveültetvények Új-Dél-Walesben és Ausztrália déli részén is.

Az agave 6-8 év alatt érik be, akkor az agaveszívet megfőzik, erjesztik, majd desztillálják, így készül a kedvelt mexikói rövidital. Világszerte egyre nő az igény a tequilára: elemzők arra számítanak, hogy 2021 és 27 között megduplázódik az eladása.

A tequilát általában röviditalként fogyasztják, szertartásszerűn: első a só, utána a tequila, végül a lime.

A tequila iparágból Mexikónak tavaly 13 milliárd dolláros bevétele származott. A mezcal eladása eközben elérte a 790 millió dollárt. A tequila kizárólag Mexikó egy meghatározott területéről származó kék agavéből készül, míg a mezcalba az egész országból kerülhet bármilyenféle agave.


Ne hagyd ki!