Az ukrán GDP majdnem 30 százalékkal csökkent tavaly
Fotó: Shutterstock

Ennyibe kerülhet Ukrajna újjáépítése

Hatalmas rombolással jár Ukrajnában a több mint egy éve tartó háború. Az infrastruktúra romokban hever az ország több területén, nem beszélve a pénzügyi-gazdasági károkról. Kiszámolták, mennyibe kerülhet az újjáépítés a keleti szomszédunknál.


Elképesztő vagyonban kerülhet Ukrajna helyreállítása

411 milliárd dollár, azaz nagyjából 150 ezer milliárd forint – legalább ennyibe kerülhet helyreállítani Ukrajnát a háború után a kijevi kormány, a Világbank és az Európai Bizottság közös jelentése szerint. Ez a keleti szomszédunk 2022-es bruttó hazai termékének (GDP) nagyjából a 2,6-szorosa. Egyébként az előrevetített felújítási összeg kalkulál a várható inflációval, a piaci körülményekkel, illetve a biztosítási díjakkal is.

A 2023-ra vonatkozó újjáépítés költség legkevesebb 14 milliárd dollár (5 ezer milliárd forint) lehet. Ez az összeg olyan szükségletek fedezését takarja, mint az energiaszolgáltatás, a lakások, a kritikus- valamint szociális infrastruktúra, illetve az alapvető szolgáltatások helyreállítása.

A károk és helyreállítási költségek kimutatása egyelőre nem tartalmazza az infrastruktúra, a lakások és a vállalkozások elvesztését a megszállt területeken

- idézi Denisz Smihal ukrán miniszterelnököt a HVG.

A jelentés szerint a háború legalább 135 milliárd dollárnyi (nagyjából 50 ezer milliárd forintos) kárt okozott Ukrajnának a 2022. február 24-i kirobbanásától a 2023. február 24-ig tartó időszakban. A szektorok közül legsúlyosabban a lakhatást (38 százalék), a közlekedést (26 százalék) és az energetikát (8 százalék) érintette a konfliktus. A pénzügyi veszteségek pedig 290 milliárd dollárra (105 ezer milliárd forint) tehetők ezalatt az idő alatt.

Nagyot zuhant az ukrán GDP

29,2 százalékkal csökkent tavaly Ukrajna bruttó hazai összterméke - vagyis a GDP-je - az ország gazdasági minisztériumának a friss kalkulációja szerint. A hatalmas esés okait leginkább a kelet-ukrajnai orosz invázióra visszavezethető lakossági fogyasztás csökkenésében, valamint az export és az import bezuhanásában látják a szakemberek.

Valamivel kedvezőbb az adat a korábban vártnál, hiszen az ukrán kormány januári becslése 30,4 százalékos GDP-csökkenés volt. Azonban módosították az értéket, miután kiderült a napokban, hogy a negyedik negyedévi visszaesés kisebb volt a feltételezettnél, éves alapon ”csupán” 31,4 százalék.

Ami a 2023-ra vonatkozó becsléseket illeti: Ukrajna gazdasági minisztériuma március elején 1 százalékra mérsékelte az ország idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését a korábbi 3,2 százalékról.

Ukrajna padlóra került

A közgazdászok februári becslése szerint az infláció a 30 százalékot is meghaladhatta tavaly Ukrajnában, ugyan a hivatalos adatok 20 százalékos árindexről szólnak. Például a zöldségek ára csaknem 90 százalékkal emelkedett, és az ország legjelentősebb zöldségtermelő vidéke orosz megszállása alatt áll. Emellett a harcok érintik a legfontosabb ukrán ipari zónákat is.

Ukránok milliói vándoroltak el az országból, de jelentős a katonai emberveszteség is. Igaz, a munkanélküliség háborús helyzetben nehezen értelmezhető, azonban 40 százalék körül lehet, valamint a hrivnya értéke is zuhan.

The Conversation

Ne hagyd ki!